הארגון מפעיל צי רכב? אלה חמשת הסיכונים המרכזיים שה-CISO צריך לשים לב אליהם

כולם רוצים רכב חדש ומתוחכם, אך כל חיבור טכנולוגי חדש בצי רכב הוא פרצה פוטנציאלית לפורצים, ובעולם הרכב התקפת סייבר עלולה להיות קטלנית. אספנו לכם את הסיכונים המרכזיים והדרכים להתגונן מפניהם

כתב אורח
1.10.24

מקור: dreamstime

מאת נטע למפרט

דמיינו עולם שבו המכונית שלכם “משוחחת” עם עשרות רכבים אחרים, מחליפה מידע על תנאי הדרך ומתאמת את המסלול הבטוח והיעיל ביותר. נשמע כמו חלום? זהו העולם המופלא של ציי רכב מקושרים. אך מתחת למעטה המבטיח של הטכנולוגיה המתקדמת, אורבים איומי סייבר מתוחכמים ומסוכנים וציי רכב הם מטרה אטרקטיבית במיוחד עבור תוקפים, בעיקר בשל הכמות העצומה של כלי רכב והמידע שהם מכילים.

מהן הסכנות הדיגיטליות המרכזיות של ציי הרכב, איך ייראו ההשלכות של מתקפות סייבר ואילו אסטרטגיות חדשניות קיימות להגנה מפני האיומים הללו? בואו נצא לדרך.

הסכנות

ישנם חמישה איומים משמעותיים ביותר שמערערים את שלוות הנהיגה הדיגיטלית

1. השתלטות מרחוק על מערכות הרכב

דמיינו שאתם נוסעים בשלווה בכביש המהיר, ולפתע, ללא כל אזהרה, ההגה מסרב לציית לפקודותיכם, הבלמים משותקים והמנוע שואג בטירוף. לא, זה לא תסריט לסרט אימה, אלא תרחיש אפשרי ומצמרר של השתלטות מרחוק על רכבכם. בעבר תוקף היה זקוק לגישה פיזית לרכב כדי לבצע מעשי נבלה, אך כעת – עם מערכות המחשוב והתקשורת המתקדמות שהפכו את הרכב ל”מחשב על גלגלים” – ניתן לחדור אליו מרחוק ולנצל את הקישוריות האלחוטית (סלולר, WiFi ועוד) כדי לתפעל מרחוק רכיבים קריטיים כמו ההגה, הבלמים והמנוע. דוגמה מפורסמת היא השתלטות חוקרים על ג’יפ צ’ירוקי תוך כדי נסיעה בשנת 2015, שהובילה לריקול המוני של 1.4 מיליון מכוניות.

2. גניבת מידע רגיש – הפרת הפרטיות שמתחילה מאחורי ההגה

כלי רכב מודרניים מייצרים כמויות אדירות של נתונים: מיקומים, מסלולים, הרגלי נהיגה, ולעתים אפילו מידע אישי על הנהגים והנוסעים. עבור האקרים מאגרי המידע הללו הם מכרה זהב של פרטים רגישים שניתן לנצל לרעה.

דליפה של מידע זה עלולה לפגוע בפרטיות ולשמש לרעה על ידי גורמים עבריינים, למשל לתכנון שוד של משאיות על סמך נתוני מיקום שנגנבו.

3. חדירה דרך מכשירי צד שלישי

כיום, כלי רכב בציים מצוידים בשלל מערכות ואביזרים חיצוניים המחוברים ל”מוח” הדיגיטלי של הרכב. בין אם מדובר במערכות ניטור מרחוק, מכשירי טלמטיקה או אפילו מערכות תשלום אוטומטיות לתדלוק, ההתקנים הללו מהווים “דלתות אחוריות” פוטנציאליות להאקרים שמחפשים נקודת כניסה למערכת. הסכנה כאן היא כפולה ומכופלת: ראשית, עצם הוספת מכשירים חיצוניים מייצרת יותר חורים פוטנציאליים באבטחה. שנית, לעתים קרובות המכשירים הללו אינם מאובטחים ברמה זהה לזו של מערכות הרכב המקוריות, מה שהופך אותם לחוליה החלשה בשרשרת ההגנה.

4. זיוף נתוני טלמטריה

הזנת מידע כוזב למערכות הטלמטריה, האחראיות על שידור נתוני מצב הרכב בזמן אמת למרכז הבקרה, עלולה “לסנוור” את מנהלי הצי ולהטעות אותם לגבי מיקום ותפקוד הרכבים. למשל, זיוף נתוני צריכת דלק יכול להסוות גניבות דלק, ואילו מידע מעוות על בלאי חלקים עלול להוביל לטיפול לקוי ולתקלות חמורות.

5. פגיעה במערכות ניהול הצי

מערכת הניהול המרכזית של צי הרכב היא “המוח” של כל המערך, ולכן היא גם מטרה מועדפת לתוקפי סייבר: השתלטות על מערכת כזו פותחת פתח לשליטה מוחלטת בצי. חדירה מוצלחת למערכת הניהול עלולה לתת להאקרים שליטה בכל היבט של פעילות הצי: מניתוב המסלולים ועד תזמון האספקות, ממעקב אחר הנהגים ועד גישה למידע עסקי רגיש. מתקפה כזו יכולה להשבית את מערך ההובלה כולו ולגרום לשיבושים ועיכובים הרי גורל.

אבל זה לא נגמר שם. בנוסף לשיתוק תפעולי, פריצה למערכות הניהול חושפת את הצי לסחיטה, ריגול תעשייתי וגניבה של סודות מסחריים. האקרים יכולים להשתמש במידע שנגנב כדי להשיג יתרון על מתחרים וביצוע מעילות והונאות פיננסיות בקנה מידה עצום. כשהאקרים שולטים במוח של המערך, הם הופכים את הצי כולו לבובה על חוט בידיהם.

הפתרונות

עד עכשיו דיברנו על החדשות הרעות, אבל יש גם חדשות טובות – בשוק קיימים פתרונות מתקדמים. אז איך מתגוננים? כדי להתמודד עם האיומים המתוחכמים על ציי רכב, נדרשת אסטרטגיית אבטחה רב-שכבתית וגמישה, המשלבת טכנולוגיות מתקדמות, תהליכים מוקפדים ומשאב אנושי מיומן.

1. אבטחה מובנית (Security by Design) – הגנה שמתחילה כבר בשלב התכנון:

הדרך הטובה ביותר להילחם באיומי סייבר היא למנוע אותם מלכתחילה. זו בדיוק המהות של עקרון “האבטחה המובנית”. במקום להוסיף מנגנוני הגנה בדיעבד, כטלאי על טלאי, הרעיון הוא להטמיע את האבטחה כבר בליבת המערכות, מרגע הקו הראשון בתכנון.

מבחינה מעשית, זה אומר שבכל שלבי תכנון הרכב, סייבר הוא שיקול חשוב. זה גם דורש לבדוק כל רכיב וספק חיצוני שנכנס למערכת האקולוגית של הרכב. גישה זו כל כך קריטית שהיא הפכה ממש לאחרונה לסטנדרט המחייב באירופה ובישראל.

מקור: dreamstime

2. ניהול עדכוני אבטחה:

סוד ידוע הוא שאין מערכת מושלמת. תמיד יימצאו חורים, באגים ופרצות שדורשים תיקון. האתגר הוא לסגור את הפרצות האלה לפני שהאקרים מנצלים אותן לרעה. כאן נכנסים לתמונה עדכוני האבטחה. על ידי שחרור קבוע של טלאים ותיקונים, יצרני הרכב יכולים לתפור את החורים בזמן אמת ולהישאר צעד אחד לפני התוקפים. אך בהקשר של ציי רכב, מדובר במשימה מאתגרת במיוחד.

תארו לעצמכם שאתם צריכים לעדכן בבת אחת מאות או אלפי כלי רכב. איך עושים את זה מבלי להשבית את הצי כולו? התשובה טמונה בעדכונים מרוחקים מעל הרשת (Over-The-Air). טכנולוגיה זו מאפשרת להעביר טלאים ושדרוגים אל הרכבים בצורה אוטומטית ובטוחה, מבלי להזדקק למוסך. אבל גם כאן נדרשת זהירות. עדכון לקוי עלול בעצמו ליצור פרצות חדשות או לשבש את פעילות הרכב. ניהול קפדני של תהליך העדכון, תוך בדיקות מקיפות ומעקב צמוד, הוא הכרחי כדי להבטיח שהתרופה לא תהיה גרועה מהמחלה.

3. ניטור חכם ובזמן אמת – כי לא ניתן להילחם במה שלא רואים:

כלי קריטי נוסף בארגז הכלים של אבטחת הסייבר הוא יכולת לזהות איומים ברגע שהם צצים. כאן נכנסות לפעולה מערכות הניטור החכמות.

על ידי שימוש בטכנולוגיות מתקדמות כמו בינה מלאכותית (AI) ולימוד מכונה (ML), ניתן לנטר בזמן אמת את כל הפעילות ברשת המחשבים ברכב. אלגוריתמים מתוחכמים סורקים אחר דפוסים חריגים, אנומליות וסימנים מחשידים, ומתריעים ברגע שמשהו נראה לא כשורה.

דמיינו מערכת שיודעת לזהות ניסיון פריצה ברגע שהוא מתרחש, רק על סמך התנהגות חריגה של אחד המחשבים ברכב. או כזו שמסוגלת להבחין בתקיפת DoS (מניעת שירות) על ידי ניתוח העומסים ברשת בזמן אמת. היכולת לראות את האיום המתהווה ולהגיב מהר, לפני שהנזק מתפשט, היא קריטית.

יתרה מכך, מערכות הניטור יכולות לספק תובנות עמוקות על הבריאות הכללית של ציי הרכב. הן יכולות לזהות מראש תקלות אפשריות ואפילו התנהגות נהגים מסוכנת. מידע זה, כשהוא זמין בזמן אמת, מסייע למקבלי ההחלטות להגיב במהירות ולמנוע בעיות עוד לפני שהן מתממשות.

אחריות חברתית של כל ארגון

אל מול מגוון האיומים העכשוויים בעולם הרכב, על ארגונים המתפעלים ציי רכב לאמץ אסטרטגיית הגנה כוללת שמשלבת טכנולוגיה מתקדמת, תהליכי עבודה מוסדרים וכוח אדם איכותי. אבטחת סייבר אפקטיבית אינה רק עוד צורך טכני – זוהי אחריות אסטרטגית וחברתית, וההשלכות של מתקפת סייבר בתחום הזה עלולות להיות קטלניות. ארגונים שיפנימו זאת ויתעדפו את תחום הגנת הסייבר יוכלו ליהנות מפירות הקדמה ולצמצם את הסיכונים הנלווים. זהו המפתח להבטחת עתיד התחבורה הבטוח והמאובטח.

הכותב הוא מנכ״ל חברת אניגמטוס

No comments found.

משרות פתוחות

אולי פיספסת

Geektime INSIDER

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם