7 שלבים שיעזרו לאזן אבטחת מידע עם עלויות בענן

רמה גבוהה של אבטחת מידע לא פעם מגיעה על חשבון שמירה של ניהול תקציבי חכם. איך מוצאים את האיזון הנכון? הנה שבעה שלבים מעשיים

כתב אורח
1.12.24

עיבוד תמונה: dreamstime

מאת רותם לוי

הענן הוא פתרון אטרקטיבי לעסקים שצריכים גמישות, סקיילביליות וחדשנות, אבל ככל שיותר ארגונים מאמצים את טכנולוגיות הענן, כך הולכים וגדלים האתגרים בתחום אבטחת המידע.

אין ספק שאבטחת מידע היא השקעה שמניבה החזר ROI משמעותי, שכן היא לא רק מגנה על נכסי המידע אלא גם תורמת לשיפור היעילות התפעולית ולצמצום ההוצאות. הבעיה היא שרמה גבוהה של אבטחת מידע לא פעם מגיעה על חשבון ניהול תקציבי חכם, ולמצוא את האיזון בין השניים הוא משימה קריטית להצלחה של כל ארגון בעידן הדיגיטלי. כדי שתצליחו לעמוד בה הכנו מדריך של שבעה שלבים מעשיים שיעזרו להפוך את אבטחת המידע שלכם לחסכונית ויעילה.

1. תגדירו מטרות ויעדים

זהו הצעד הראשון והחיוני לניהול אפקטיבי של אבטחת מידע בענן. עליכם לקבוע כיוון ברור: הגנה על מידע רגיש, עמידה בדרישות רגולציה או שיפור ביצועים למניעת תקלות אבטחה. לדוגמה, האם כדאי להטמיע פתרונות הצפנה עבור כלל הנתונים או לקבוע תהליכי ניהול גישה קפדניים כדי למנוע גישה בלתי מורשית למשאבים קריטיים.

כדי שהמדיניות שקבעתם לא תישאר ברמת מילים יפות, חשוב שהמטרות יהיו מדידות וריאליות. כך תוכלו לעקוב אחר ההתקדמות, למדוד את האפקטיביות ולהבין את מידת ההצלחה. קביעת מטרות ממוקדות מאפשרת השקעה נבונה במשאבים ובבקרות לשיפור רמת האבטחה בענן.

2. תבחרו כלים שמתאימים לסיכונים

לאחר הגדרת המטרות, השלב הבא הוא הערכת סיכונים לעומסי העבודה ולדרישות הארגון. זהו תהליך קריטי לזיהוי איומים פוטנציאליים ולבחירת הכלים המתאימים, והערכה מעמיקה תאפשר לכם להבין את הסיכונים הייחודיים לכם, כך שהארגון יצליח למקד את המשאבים בכלים בעלי הערך הגבוה ביותר עבורו.

יש להביא בחשבון את האפשרות להשתמש הן בכלים המוצעים על ידי ספק הענן עצמו והן בכלים מצד שלישי. כלי צד שלישי עשויים להציע פונקציות מתקדמות או מותאמות יותר לדרישות הספציפיות של הארגון, אבל כלים של ספק הענן לרוב מספקים אינטגרציה מובנית ולרוב גם משתלמים יותר מבחינת עלויות. בחרו את הכלים שמספקים את האפקטיביות הגבוהה ביותר מול הסיכון, בהתאמה לצורכי האבטחה ולדרישות התקציביות. אחרי הערכת הסיכונים, אתם יודעים בדיוק מה צריך ומה לא.

3. בצעו אופטימיזציה

עכשיו מגיע תהליך של תצורה ואופטימיזציה של הכלים שבחרתם. שירותים רבים בענן, ובמיוחד מוצרי ניטור, מוגדרים כברירת מחדל לשמירת נתונים לטווח ארוך, מה שעלול ליצור עלויות מיותרות אם לא מתבצע בהם תהליך התאמה יסודי. שימו לב שאתם מגדירים את מדיניות מחזור החיים של הנתונים בצורה שתמנע אחסון של מידע שאינו חיוני, ושאתם שומרים רק את המידע הקריטי לפעילות העסקית.

גם מוצרי אבטחה בענן דורשים אופטימיזציה מדויקת כדי למקסם ביצועים ולמזער הוצאות מיותרות. לדוגמה ב-WAF – Web Application Firewall סדר החוקים משפיע על העלויות, ולכן מומלץ להגדיר את החוקים הנפוצים ביותר בראש הרשימה כדי להפחית את השימוש בחוקים מורכבים ויקרים יותר. בנוסף, מערכות לניהול תצורה ומדיניות צריכות להיות מכוונות כך שיקליטו וינטרו רק את המידע החיוני.

אם תבצעו את השלב הזה בצורה מדויקת תבטיחו שההשקעות של הארגון מנוצלות ביעילות ותשמרו על רמת אבטחה גבוהה וניהול תקציבי חכם.

תמונה: dreamstime

4. מעקב תקציבי והתראות על חריגות

נגיד את זה ככה: קל מאוד להגיע להוצאות בלתי צפויות בענן, וכדאי מאוד להשתמש בכלים ייעודיים לניהול התקציב. ספקי הענן מספקים מערכות ניהול עלויות מובנות, שמאפשרות לעקוב אחר השימושים וההוצאות ולזהות שינויים בזמן אמת. הגדירו מנגנוני זיהוי אנומליות בתקציב, כדי לאתר מוקדם חריגות.

אבל מעקב תקציבי אינו עוסק רק בזיהוי חריגות, אלא מאפשר לכם גם לבצע התאמות מדיניות באופן מיידי במקרים של חריגה מהתקציב. בעזרת הדוחות התקופתיים תראו את פירוט השימושים והעלויות ותקבלו תמונה ברורה של מצב התקציב והיכן צריך להשתפר. חשוב לקבוע גבולות תקציביים ויעדים ברורים אך גם לשמור על דינמיות כדי להתאים לשינויים בשוק ולדרישות הארגוניות המשתנות.

5. ניטור ואוטומציה

כלים מבוססי בינה מלאכותית (AI) ולמידת מכונה (ML) מאפשרים לנטר איומים בזמן אמת ולהפעיל תגובות אוטומטיות, מה שמפחית את הצורך בהתערבות ידנית וממזער את הסיכוי לשגיאות אנושיות. מערכות אלו יכולות לזהות דפוסי פעילות חריגים ולהגיב במהירות, ובכך לחזק את רמת האבטחה תוך חיסכון במשאבים.

מעבר לאיומי אבטחה, תהליכי אוטומציה יכולים לסייע גם בניהול תקציבי. לדוגמה, במקרה של חריגה מהתקציב שהוגדר לאחת הסביבות, ניתן להפעיל מנגנון אוטומטי שיכבה אותה או יוריד הרשאות גישה באופן מיידי, כדי למנוע הוצאות נוספות. פעולה כזו מאפשרת לארגון שליטה הדוקה בהוצאות בענן מבלי לוותר על רמת האבטחה הנדרשת.

תהליכי אוטומציה אלה לא רק מסייעים להתמודד עם איומים בזמן אמת, אלא גם מבטיחים שהאבטחה מתבצעת ברמה הגבוהה ביותר לאורך זמן, מבלי לוותר על שמירה על המשאבים הקריטיים של הארגון והגנה מתמשכת עליהם לצד עמידה בתקציב.

6. שמירה חכמה וגיבוי מותאם

חשוב להתאים את מדיניות שמירת הנתונים שלכם לצרכים רגולטוריים ועסקיים. שמרו רק על נתונים חיוניים והבדילו בין סוגי הסביבות:, למשל סביבות ייצור לעומת סביבות פיתוח ובדיקות. כך תצליחו להפחית את נפח הנתונים המאוחסנים ולהוזיל עלויות, מבלי לוותר על גישה מהירה לנתונים קריטיים. שימוש בכללי מחזור חיים (Lifecycle Policies) יסייע להעביר נתונים ישנים יותר לשכבות אחסון זולות יותר, כמו אחסון בארכיון, בהתאם לתדירות הגישה הנדרשת, מה שתורם לחיסכון משמעותי בעלויות לאורך זמן.

בנוסף, אל תשכחו לקבוע מדיניות גיבויים מקיפה, שתכלול גיבויים תקופתיים ומותאמים לנתונים קריטיים. למשל, גיבויים יומיים או שבועיים לנתונים רגישים וגיבויים חודשיים לטווח הארוך. למכונות וירטואליות ומסדי נתונים גיבויים ייעודיים מאפשרים שחזור מלא ומהיר במקרה של תקלה או כשל מערכת. במערכות מסוימות, ניהול גרסאות מאפשר לשמור עותקים קודמים של הנתונים כך שאפשר לשחזר מצבים קודמים במקרה של שגיאות או תקיפות סייבר.

7. נהלו את המשאבים שלכם

ניהול משאבים יעיל בענן מתחיל בהגדרת אזורים גיאוגרפיים ושירותים מורשים לשימוש. על ידי הגבלת הגישה לאזורים ולשירותים ההכרחיים בלבד, הארגון מצמצם את מרחב הטעות של העובדים ומקטין את משטח התקיפה שלו. פעולה זו משפרת את רמת האבטחה ומונעת תקלות שעלולות לנבוע משימוש לא מבוקר במשאבים או מפעולות בשירותים שאינם חיוניים. בנוסף, מומלץ ליישם מדיניות ניהול חכמה כמו כיבוי אוטומטי של משאבים שאינם פעילים מחוץ לשעות העבודה, לצד ניהול גרסאות וגיבויים למשאבים קריטיים, כדי להבטיח את הרציפות העסקית ואת הגנת הנתונים במקרה של תקלה או תקיפה.

תיוג משאבים הוא כלי מרכזי נוסף שמאפשר לארגון שקיפות על ההוצאות לפי תחומים, כמו ייצור, פיתוח ואבטחת מידע, ומסייע להבין את ההשקעה בכל תחום ואת הצרכים התקציביים. מעבר לכך, תיוגים תורמים לאבטחה בכך שהם מאפשרים מעקב אחר הרשאות וגישה, מסייעים בסיווג נתונים לפי רמת רגישות ומבטיחים שרק גורמים מורשים יוכלו לגשת למשאבים רגישים.

הכותב הוא Cloud Security Architect בחברת CloudZone

משרות פתוחות

אולי פיספסת

Geektime INSIDER

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם