“קראתי, חקרתי ויצאתי לשטח ואז הבנתי לעומק את התפקיד שלי כאיש מערכות מידע”

נועם אורן, CIO בעמותת אלו"ט, הגיע לתפקיד כשמאחוריו 22 שנות שירות ביחידות מרכזיות. לקראת יום ההתרמה של העמותה הוא מספר על הפער הדיגיטלי שמאפיין אותה ומדוע התנדב בשתי קייטנות הקיץ

רונה חזקיה
18.11.24

במדור מנמ”ר על הבר אנחנו משוחחים בכל פעם עם CIO או CISO שיספרו לנו קצת על עצמם, על הדרך שעשו כדי להגיע לתפקיד ועל שיטות העבודה והניהול שלהם; נדבר על השינויים בתעשייה ובתפקיד ונכיר גם צדדים פחות מקצועיים. והשבוע מתארח נועם אורן, CIO בעמותת אלו”ט, אגודה לאומית לילדים ובוגרים עם אוטיזם. שנתחיל?


היי נועם, נשמח לשמוע על המסלול האישי שעשית בקריירה עד לתפקיד הנוכחי.
את רוב הניסיון המקצועי שלי צברתי בצבא, שם שירתי 22 שנה ומילאתי מגוון תפקידים בתחום ניהול והובלת מערכות מידע. האחרון שבהם היה באגף התקשוב, שם שירתי כמנמ”ר של גוף מתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ”ש). אחרי הפרישה, הובלתי ברשות הכבאות וההצלה את פרויקט מיכון הכבאיות, משם עברתי לפקיד מנמ”ר נת”ע (הרכבת הקלה) ובתפקידי הקודם חזרתי לצבא כאזרח עובד צה”ל והובלתי את תחום מערכות המידע הניהוליות של זרוע היבשה.

נועם אורן: “השנה האחרונה הייתה הכול חוץ משגרה”. צילום: נועה שטורם

ספר לנו קצת על אלו”ט ומה היא עושה.
כיום חיים בישראל יותר מ-45,000 ילדים ובוגרים על הרצף האוטיסטי, מגיל שנה וחצי ועד גיל הזהב. למעשה, אחד מכל 78 ילדים שנולדים יאובחן על הספקטרום האוטיסטי, ובכל שנה מתווספים כ-20% למספר המוכרות והמוכרים על רצף האוטיזם על ידי רשויות המדינה השונות.

עמותת אלו”ט שמה לעצמה מטרה לקדם ולייצר אורח חיים מכבד ומכיל עבור כל האנשים על הרצף האוטיסטי בישראל ומשפחותיהם. היא פועלת באופן נרחב בחינוך, בסיוע משפטי ומשפחתי, בדיור ובתעסוקה, מתמקדת במיצוי הכישורים והיכולות כדי שכל אחת ואחד יגיעו להצלחה אישית והגשמת חלומות, כפרטים וכחלק מהקהילה.

מחר, 19 בנובמבר, אנחנו יוצאים ליום התרמה, והוא נדרש במיוחד על רקע השנה המורכבת שעברה על כולנו. אחד העוגנים המשמעותיים ביותר עבור ילדים ובוגרים אוטיסטיים היא השגרה, והשנה האחרונה הייתה הכול חוץ משגרה. אנחנו רואים את ההשפעה על הילדים והבוגרים שאנחנו מטפלים בהם ועל המשפחות שלהם.

בשנה האחרונה גיבשנו אסטרטגיה כוללת לטרנספורמציה דיגיטלית, שמתכתבת עם היעדים, התקציב, התרבות הארגונית והיכולת להכיל שינויים מרובים בו זמנית

מה האתגר הכי קשה שאיתו אתה מתמודד בתפקיד שלך כיום?
אלו”ט נמצאת בפער דיגיטלי משמעותי. זה נובע מחוסר אסטרטגיה לצד מהלכים חלקיים, חופפים או נקודתיים. בשנה האחרונה גובשה באלו”ט אסטרטגיה כוללת לטרנספורמציה דיגיטלית, שמתכתבת עם היעדים והתעדופים הארגוניים וגם עם יכולת ההכלה של העמותה מבחינת התקציב, התרבות הארגונית והיכולת להכיל שינויים מרובים בו זמנית.

באיזה תהליך שהובלת אתה הכי גאה?
היו לא מעט מהלכים משמעותיים שהובלתי מאז כניסתי לתפקיד בעמותה, והם קידמו וייעלו תהליכי דיגיטליים בארגון, אבל מה שאני הכי גאה בו לא קשור בכלל לתחום מערכות המידע. לפי תפיסת עולמי, יש חשיבות רבה בהיכרות ובהבנה של הייעוד והמשמעות של הארגון שבו אתה חבר. כמי שאין לו רקע עם עולם האוטיזם, השקעתי לא מעט בקריאה, פגישות וביקורים במסגרות השונות של העמותה. בקיץ התנדבתי בשתי קייטנות שהפעילה העמותה, ורק כך התחלתי להבין באמת את האתגרים המשמעותיים שעובדי אלו”ט נדרשים להתמודד איתם, ובעיקר את השליחות, לא פחות, שאיתה הם ניגשים לפעילות החשובה הזו. כפועל יוצא הבנתי לעומק את התפקיד שלי, כאיש מערכות מידע בתוך הפעילות הברוכה הזו.

נועם אורן. תמונה: נועה שטורם

אילו שינויים יעבור לדעתך שוק מערכות המידע בשנים הקרובות?
ללא כל ספק, המשבש הגדול ביותר שאיתו כל התעשייה שלנו תידרש להתמודד הוא תחום ה-AI. לתפיסתי, אנחנו בקושי מגרדים את תחילת הפוטנציאל של המגה-אירוע הזה. מעטים (אם בכלל) מסוגלים להעריך ולהבין את עוצמת השינוי שאנחנו צפויים לחוות ואת ההשפעה על הפעילות היומיומית שלנו. אנחנו צריכים להיות קשובים להתפתחויות הללו, לזהות את הפוטנציאל שלהם להשפיע על הארגון ולמנף אותם להשגת היעדים.

אם מנמ”ר אחר שואל אותך: ענן ציבורי, פרטי או היברידי ולמה. מה תענה?
כמי שהיה שותף בהשתלבות של ענן הנימבוס במסגרות הצבאיות, אני יודע לזהות לא מעט אתגרים וסיכונים במעבר לתשתית הזו. להערכתי, קיימת התפכחות מסוימת מהטרנד העצים הזה, שליווה אותנו בעשור האחרון, וארגונים רבים כבר לא ממהרים לוותר על תשתית ה-On-Prem שלהם, אלא פועלים לייצר פתרון ביניים (היברידי) שיאפשר ליהנות משני העולמות – גמישות תפעולית וזמינות גבוהה של מידע, לצד שליטה הדוקה יותר בהוצאות והגנה על נכסים רגישים.

קיימת התפכחות מסוימת מהענן, וארגונים רבים כבר לא ממהרים לוותר על תשתית ה-On-Prem שלהם, אלא פועלים לייצר פתרון ביניים שיאפשר ליהנות משני העולמות

בעולם מקביל אם לא היית CIO, במה היית עוסק?
היכולת לנתח ולהבין את המורכבות האנושית תמיד עניינה אותי. אלמלא החיים הסלילו אותי לכיוון טכנולוגי ועיסוק במערכות מידע, אני מאמין שהייתי בוחר בערוצים של סוציולוגיה או פסיכולוגיה, שם אפשר להבין תהליכים אישיים ונפשיים שכיום אני מכיר ומבין באופן אינטואיטיבי בלבד.

איזה גאדג’ט אתה הכי רוצה לקנות עכשיו?
עולם ה-MR – Mixed Reality  מאוד מסקרן אותי ופתרון המשקפיים החכמים של Ray-Ban ו-Meta (Ray-Ban meta smart glasses) הם גאדג’ט שלצד יישומים שמשלבים יכולות AI יכולים לשנות דרמטית את היכולת שלנו להתנהל בכלל, ובמרחב הציבורי בפרט.

 

לאיזה פודקאסט אתה מאזין וכולם חייבים להכיר?
כמנהל, השילוב של הסוגיה הטכנולוגית עם האספקט האנושי מאוד מעניינים אותי, ולכן אני אוהב להקשיב לפודקאסט ‘עושים טכנולוגיה’ (מבית ‘עושים היסטוריה’) של ד”ר יובל דרור, שעוסק בסוציולוגיה של הטכנולוגיה. לדעתי זה פודקאסט מרתק ועשוי היטב, שלוקח נושא או תופעה ומנתח את ההיבטים האנושיים והחברתיים שמקושרים לאירוע טכנולוגי.

לאיזו חברה או מנמ”ר אחרים את רוצה לפרגן על עבודה טובה?
אני הייתי רוצה לפרגן לליאורה שכטר, שזכיתי להכיר במסגרת השירות הצבאי. אחרי תקופה מאוד משמעותית כמנמ”ר ת”א והובלה בשלטון המקומי, היא עשתה מהפך משמעותי ומורגש בארגון מורכב כמו שירותי בריאות כללית, והצעידה אותו, למרות כל המורכבויות שלו, למתן שירותים טכנולוגיים משמעותיים, בדגש על הערך מוסף וברור למטופל בקצה.

ואחת לסיום: תן לנו טיפ לניהול עובדים.
בדיוק כפי שאני מאמין שהגעתי לתפקידי בזכות היכולות שלי והניסיון שלי, ולכן מצפים ממני להשפיע ולהביע את העמדה המקצועית שלי, כך גם אני מתנהל מול העובדים שלי. יש לי ציפייה ודרישה שיביעו את דעתם ואני אקשיב לה בלב פתוח ונפש חפצה. חשוב לי לאפשר להם להשפיע על תהליכי קבלת ההחלטות בעולמות התוכן שלהם. היו גם מקרים שבהם בחרתי לקחת סיכון (מנוהל) בחלופה שלא הייתי שלם איתה, כדי לאתגר אותם (ואת עצמי). זה חלק מהפיתוח, ההעצמה שלהם והחיבור שלהם אל הארגון ואל העשייה שלהם.

No comments found.

משרות פתוחות

אולי פיספסת

Geektime INSIDER

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם