גם אנחנו לא האמנו: חברות איבדו 36 ימי עבודה בשנה החולפת בגלל בעיות IT

בשנים האחרונות חברות משקיעות מאות מיליונים בשילוב כלי AI בתהליך העבודה, אבל רק 25% מהעובדים מרגישים שהכלים ייעלו את העבודה. בנוסף, כמה אפליקציות לא מורשות העובדים שלכם מורידים עבור העבודה שלהם? לא תאמינו כשתראו

ניב גילינסקי
18.3.25

עיבוד תמונה: dreamstime

מכירים את זה שאתם באים לטפל בבעיה אצל אחד העובדים בחברה ומגלים על המחשב שלו יותר מדי אפליקציות שאתם לא מכירים? הסיטואציה הזו כנראה מוכרת לא רק לכם, וכמו שאתם ודאי מנחשים – לא מדובר בבעיה קטנה. כשעובדים מתחילים להוריד אפליקציות לא מאושרות כדי להקל על עצמם בעבודה, מה שנראה כפתרון מהיר עלול להוביל לעומס על המערכת, לפגיעות אבטחה ואפילו לחשיפות של מידע רגיש.


כל עדכוני ה-IT, תשתית וטכנולוגיה בערוץ הטלגרם של ITtime


עד כמה המצב בעייתי עבור אנשי IT שנתקלים לפתע בתוכנות לא מאושרות? מחקר חדש, שנערך על ידי חברת WalkMe, מראה כי בארגונים גדולים העובדים מורידים מאות אפליקציות לא מאושרות כדי להקל על עבודתם. הבעיה היא שבעקבות אותן אפליקציות נוצרו בעיות IT חדשות שגרמו לארגונים לאבד כ-36 ימי עבודה במהלך השנה החולפת. ואם נדבר במספרים – חברות גדולות איבדו השנה כ-104 מיליון דולר בממוצע.

הסקר נערך בקרב 3,700 מנהלים בכירים ועובדים, וכן נתונים פנימיים של WalkMe מ-1.5 מיליון משתמשים ב-2,400 אפליקציות ארגוניות, ומגלה נתונים סותרים לגבי השימוש בבינה מלאכותית בארגונים. 79% מהמנהלים הבכירים בטוחים שיעמדו ביעדי החברה במעבר לעבודה עם בינה מלאכותית, אבל בפועל רק 28% מהעובדים מרגישים כי עברו הכשרה מספקת על כלי ה-AI של החברה, ו-25% בלבד דיווחו שהם יכולים להשתמש ב-AI כדי לייעל את עבודתם.

על פי המחקר, אחת הבעיות המרכזיות טמונה במורכבות ובכמות האפליקציות הלא מורשות, שגרמו להפסדי פרודוקטיביות של העובדים ולמאות אפליקציות "רפאים" שייצרו בעיות במערכת. בעוד שהארגון הגדול הממוצע מאמין שהוא משתמש ב-37 אפליקציות (עליהן לרוב הארגון מוציא כסף), בפועל העובדים משתמשים ב-625 אפליקציות, כולל יותר מ-170 אפליקציות AI. המעבר הזה ל-Shadow IT גורם למספר בעיות, כולל חוסר שימוש באפליקציות של הארגון ולהפסד הכספי הגדול.

עבודה מרחוק – פתח לצרות עבור אנשי IT

מגפת הקורונה, שהביאה את עולם התעסוקה למודל של עבודה מרחוק שנשמר במקרים רבים עד להיום, הובילה לכך שברוב הזמן החברה אפילו לא יודעת שהעובדים שלה מריצים תוכנות נוספות ולא מורשות. לפי עוזי דביר, ה-CIO של חברת WalkMe, עובדים מורידים אפליקציות חדשות כי התוכנה המאושרת קשה לשימוש או שאין לה היכולות הנדרשות כדי לבצע את עבודתם.

השלב הבא במחקר היה לזהות איך זה משפיע על האבטחה של הארגון. חברות וארגונים נתקלות בבעיות של חורי אבטחה, הפרות רישיונות תוכנה וחוסר שליטה על האפליקציות שהן לא תמיד יודעות עליהן. האפליקציות הלא מאושרות לא רק מפריעות להיבטים טכנולוגיים של המערכת, אלא גם מעלות את הסיכון למתקפות סייבר.

כמנהלי IT אנחנו יודעים שכשההגבלות על השימוש בטכנולוגיה נוקשות מדי, זה רק מאלץ את העובדים למצוא פתרונות עצמאיים. מצד שני, כשזה נעשה ללא הגבלות נכונות, עלולים להיווצר פערים חמורים בהגנה על המידע והמערכת.

משרות פתוחות

קטגוריות

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם