באירופה מעדיפים טכנולוגיה מקומית. איך זה ישפיע על שוק ה-IT הישראלי?
כ-80 חברות טכנולוגיה פנו לנציבות האירופית בדרישה לתעדף טכנולוגיה מקומית על פני פתרונות חיצוניים. המהלך עשוי להגביל את הגישה של חברות טכנולוגיה ישראליות לשוק האירופי

עיבוד תמונה: dreamstime
יותר מ-80 חברות טכנולוגיה פנו נציבות האירופית בדרישה לאמץ אסטרטגיה שתשים את הטכנולוגיה המקומית בראש סדר העדיפויות, כדי למנוע מחברות חוץ אירופאיות את היכולת להשתלט על השוק המקומי. על פי הדיווח באתר TechCrunch, הקואליציה מורכבת מחברות וארגונים בתחומי הענן, תשתיות וביטחון ומטרתה לייצר "סל טכנולוגיות אירופי" אשר יצמצם את התלות בשירותים אמריקאיים וסיניים.
את דרישתן העבירו החברות במכתב פתוח לנציבות האירופית, המשמשת כזרוע המבצעת של האיחוד האירופי וזו שיוזמת את מרבית חוקיו. כיום מי שעומדת בראש הנציבות היא אורסולה פון דר ליין, שבעבר התבטאה בעד העצמאות הטכנולוגית של מדינות אירופה והסרת התלות בחברות חיצוניות.
אחת החברות בקואליציה הנוכחית היא Ecosia, הידועה כמפעילת "מנוע חיפוש ירוק" ושמה דגש על פרטיות המשתמשים. סמנכ"ל התפעול של החברה, וולפגנג אולס, אמר ל-TechRunch כי "אירופה חייבת שליטה על התשתיות שלה, בדיוק כפי שהיא נוהגת בתחומי האנרגיה והבריאות". הוא התריע מפני תרחיש שבו ארה"ב תוכל להפסיק שירותים חיוניים בהחלטה פוליטית, כפי שלטענתו אירע באוקראינה כאשר אילון מאסק איים להפסיק את שירותי האינטרנט הלווייני סטארלינק בשטח אוקראינה, עקב סירובה לתכנית השלום עם רוסיה שהציע נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.
אירופה לאירופאים?
בין ההצעות הבולטות שעלו במכתב נמצא רעיון הרכש הציבורי – יוזמת חקיקה שתחייב גופים ממשלתיים להעדיף שירותים אירופיים. לצד זאת, הוצע להקים קרן תשתיות ריבונית שתתמוך בהשקעות טכנולוגיות בתחומים הדורשים השקעות גבוהות, כמו שבבים ומחשוב קוונטי. לפי החותמים, צעד כזה יאפשר צמיחה של שוק עצמאי ויאפשר לאירופה תחרות אמיתית מול ענקיות הענן מארה"ב.
אם ייושמו ההמלצות, הדבר עשוי לשנות את האופן שבו חברות וארגונים באירופה בוחרים ספקי טכנולוגיה. חברות אירופיות עשויות לזכות ביתרון במכרזים ממשלתיים, מודלים חדשים של שיתוף פעולה טכנולוגי יכולים לצמוח, כך שחברות אירופאיות יוכלו לחבור זו עם זו כדי לתת לעצמן יתרון בשוק בצורה אפקטיבית יותר. אך האתגרים רבים – מגבלות רגולטוריות, חוסר יכולת תחרותי מול הענקיות הבינלאומיות והצורך בגיבוי ממשלתי משמעותי עלולים להאט את התהליך.
איך השינוי באירופה עשוי להשפיע על חברות ישראליות?
במקרה שאירופה תעבור למודל בו היא מעדיפה טכנולוגיות מקומיות על פני פתרונות חיצוניים, זה עשוי להשפיע ישירות על חברות ישראליות. בתחום השירותים הטכנולוגיים, חברות ישראליות המספקות פתרונות ענן, סייבר ו-IT לחברות אירופאיות עשויות להיתקל ברגולציה חדשה שתאלץ לקוחות באירופה להעדיף ספקים מקומיים. מצב כזה יגביל את היכולת של חברות ישראליות לזכות במכרזים ממשלתיים ולהתחרות בשוק האירופי ויכריח אותן לבצע התאמות בשווקים אליהן הן פונות.
גם סטארטאפים ישראליים המציעים שירותי SaaS, אבטחת מידע ופתרונות דיגיטליים עלולים למצוא את עצמם מחוץ למשחק, אם מדיניות הרכש החדשה של האיחוד האירופי תיתן עדיפות לפתרונות אירופאיים. במקביל, מרכזי הפיתוח של חברות בינלאומיות בישראל, כמו אלו של מיקרוסופט, AWS וגוגל, עלולים להיפגע אם האירופאים יעדיפו להשתמש בתשתיות ענן מקומיות במקום שירותים גלובליים.
הדיון על ריבונות דיגיטלית באירופה עשוי להשפיע גם על ישראל, במיוחד כשמדובר בתלות שלנו בשירותי ענן אמריקאיים כמו AWS, Azure ו-Google Cloud. ייתכן שגם כאן צריך לבחון כיצד ניתן לשמר שליטה על תשתיות קריטיות, בדומה לדרך שבה ישראל נקטה בצעדים להגבלת ייצוא טכנולוגיות רגישות.
חברות ישראליות עלולות להיפגע מהגבלות אירופאיות חדשות, אך גם ייתכן שדווקא ייפתחו הזדמנויות חדשות לשיתוף פעולה – אם אירופה מחפשת להפחית תלות בטכנולוגיות אמריקאיות, ישראל אולי יכולה להציע פתרונות חדשניים בשותפות עם שחקנים אירופיים.