מוכנים למהפכה הבאה? GenAI היא שפת התכנות החדשה
יש קווי דמיון מובהקים בין מהפכת פיתוח התוכנה של שנות ה-80 וה-90 לפיתוח של טכנולוגיית GenAI שמתרחשת בימים אלה. מה צפוי לקרות ממש בקרוב?
מאת: פבל שיינקמן
זוכרים שבשנות ה-80 וה-90 בזכות פיתוח תוכנה צמחו מערכות מותאמות אישית בארגונים? כיום GenAI נמצא בשלב מקביל: חברות מפתחות פתרונות מותאמים אישית שמעניקים יתרון תחרותי. קווי הדמיון בין מהפכת פיתוח התוכנה להתפתחות האקספוננציאלית של הבינה המלאכותית מאותתים כי GenAI היא שפת התכנות החדשה.
בואו נחזור אחורה: בשנות ה-80 פיתוח תוכנה היה ייחודי ומותאם לכל ארגון. חברות ענק, גופים ממשלתיים ואפילו בצבא פיתחו מערכות IT מותאמות אישית, לעיתים פנימיות ולעיתים דרך ספקים חיצוניים. אלה היו מערכות יקרות ומורכבות, אך הן נתנו יתרון תחרותי כי הן התאימו לצרכים המדויקים של החברה. באותם ימים עסקים אמנם הבינו את הצורך בטכנולוגיה כדי לשפר את היעילות והתחרותיות, אך לא היו פתרונות מדף שניתן היה להטמיע בקלות. כך, חברות נאלצו לבנות מערכות IT מותאמות אישית לצרכים ספציפיים כמו משאבי אנוש, לוגיסטיקה, פיננסים ועוד.
השינוי המשמעותי חל בסוף שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000 עם העלייה של פתרונות תוכנה על המדף. מוצרים כמו מערכות ERP אפשרו לעסקים להתייעל בניהול תהליכים, אבל גם להתאים אותם אישית תוך כדי תנועה. החברות שהובילו את המהפכה הזו הן, בין השאר, אורקל שהביאה פתרונות ERP ממוקדי מסדי נתונים ופיננסים, ו-Microsoft שהציעה פלטפורמות תשתית עם Windows NT וחבילת Office לניהול תקשורת ועיבוד מסמכים. גם תוכנות כמו סיילספורס, שהחלו את מודל ה-SaaS, הציעו פתרונות ניהול לקוחות המבוססים על ענן ושינו את הדרך שבה עסקים משתמשים בתוכנה. מגמה זו של מעבר מפתרונות מותאמים אישית לפתרונות מדף מותאמים לעסקים הובילה לשיפור ביעילות וביכולת של חברות וסקטורים להטמיע מערכות מידע וטכנולוגיה, גם אם לא היו להן יכולות פיתוח עצמאיות.
בלי פיתוח פנימי יקר
מהפכת פיתוח התוכנה שינתה את הדרך שבה עסקים משתמשים בטכנולוגיה, וכיום מתרחשת מהפכה דומה עם התפתחות ה-GenAI. ארגונים מפתחים מערכות מבוססות GenAI מותאמות אישית ומצליחים לספק לעצמם ערך עסקי משמעותי: לקבל החלטות מושכלות מבוססות דאטה, לשפר את היעילות תפעולית עם אוטומציה ואופטימיזציה של ניצול משאבים ואפילו להגיע לחיסכון משמעותי בעלויות. ויש גם את הערך החשוב ביותר כנראה – חדשנות מואצת הודות לפיתוח מוצרים ושירותים חדשים בזמן תגובה מהיר לשינויים בשוק.
נתונים חדשים של PwC לשנת 2024 מעידים כי עסקים שהטמיעו פתרונות GenAI רשמו שיפור של 20%-40% בתהליכים הפיננסיים; ייעול של 20%-50% בתהליכי IT כמו פיתוח תוכנה התומכת ביצירת קוד, דוקומנטציה וסינתזת נתונים; ושיפרו את התפוקה ב-20%-30% בזכות סיכום תובנות מהיר.
כיום קווי הדמיון בין המהפכות מובהקים, אך התפתחויות עתידיות יובילו כנראה ליצירת פתרונות מדף שיאפשרו התאמה לדרישות ספציפיות של כל עסק, בכל סקטור וחברה, מה שיבטל את הצורך בפיתוח פנימי יקר. כבר היום אנחנו מזהים ניצנים של ניסיונות לשלב GenAI בתוך מוצרי ליבה כמו Salesforce, Dynamics, SAP ועוד. יתרה מכך – מצופה ממוצרים אלו לשלב GenAI בליבת הפתרונות שלהם, כדי לשדרג מרכיבים שלמים בשרשרת הערך של לקוחותיהן.
כבר היום מזהים ניצנים של ניסיונות לשלב GenAI במוצרי ליבה כמו Salesforce, Dynamics, SAP ועוד. יתרה מכך – מצופה ממוצרים אלו לשלב GenAI בליבת הפתרונות שלהם, כדי לשדרג מרכיבים שלמים בשרשרת הערך של לקוחותיהן
לאופן שבו ארגונים יתכוננו לשינויים בעקבות הטמעת AI יש אימפקט על כל שרשרת הערך של החברה, ולכן הקמה של מרכז AI או צוות AI פנימית ארגון הוא מרכיב משמעותי במימוש אסטרטגיית ה-AI של ארגונים.
עם זאת, למודי מהפכות אנחנו ולא נוכל להתעלם מכך ששחקנים חדשים יכולים לפרוץ לשוק בעקבות השימוש הנרחב
ב-GenAI, מה שיוביל שחקנים ותיקים להמציא את עצמם מחדש כדי לשמר רלוונטיות. גם סקטורים שעד כה "הוזנחו" על ידי חברות התוכנה, כמו משרדי עו"ד, רו"ח וחברות תעופה, נתונים לשיבוש באופן קיצוני על ידי מהפכת ה-GenAI, ולהם נדרש פתרון מיידי, ללא המתנה למוצרי מדף שיופיעו בעתיד.
ההיסטוריה של פיתוח התוכנה מספקת תובנה לאופן שבו ה-GenAI צפוי להתפתח. כמו בעבר, השלב הראשון כולל פיתוח פתרונות מותאמים אישית לכל עסק. בעתיד הקרוב נראה פתרונות מדף שיעניקו לחברות את האפשרות ליישם את הטכנולוגיה בקלות רבה יותר ולהפיק תועלת מהפוטנציאל הטרנספורמטיבי הטמון בה. בדיוק כמו שהמעבר לתוכנות מדף הקל על עסקים, כך עשוי לקרות גם בשנים הבאות.
הכותב הוא CTO ו-Head of AI and Cloud Services ב-PwC Next, החברה הבת של הפירמה PwC Israel