32 מיליארד דולר: Wiz באקזיט הגדול בתולדות ההייטק הישראלי

אחרי השמועות, הדיווחים וההדלפות ועלייה של 40% בסכום הרכישה: Wiz נמכרת לאלפאבית באקזיט ענק. ומי המרוויחים הגדולים?

יניב אביטל, מערכת גיקטיים
18.3.25

צילום: אבישג שאר ישוב‎

אחרי העסקה שהתפוצצה והדיווחים והשמועות: אלפאבית, החברה האם של גוגל, רוכשת את ענקית הסייבר הישראלית Wiz בסכום של 32 מיליארד דולר. על פי דיווח של רויטרס ו-FT, העסקה תוכרז רשמית בעוד זמן קצר.

העסקה הגדולה בתולדות גוגל… ובהייטק הישראלי

העסקה החדשה – אם תאושר על ידי הרגולטורים – יוצרת את האקזיט הגדול ביותר בתולדות ההייטק הישראלי, שיותר ממכפיל למעשה את השיא של קודמו. השיא הקודם נקבע על ידי אינטל, שרכשה ב-2017 את מובילאיי ב-15 מיליארד דולר. אין ספק שמדובר בעסקה מוצלחת במיוחד. גם ההצעה הקודמת של גוגל, שעמדה על 23 מיליארד דולר, הייתה נדיבה, אבל אין ספק שהשידרוג שלה ב-40% בפחות משנה, צפוי להעלות חיוך על פניהם של רבים.

אבל לא רק במונחים ישראליים מדובר בעסקה חריגה. הרכישה הזו היא הרכישה הגדולה ביותר בתולדות אלפאבית, שמגמדת את השיא הקודם: הרכישה ב-2012 של חטיבת הסמארטפונים של מוטורולה בסכום של 12.5 מיליארד דולר.


כל עדכוני ה-IT, תשתית וטכנולוגיה בערוץ הטלגרם של ITtime


למה אלפאבית רצתה את Wiz?

וויז נכנסה לתחום אבטחת הענן מוקדם יחסית, והיא כיום מתחזקת פלטפורמה שמתממשקת לתשתיות הענן של כל החברות הגדולות – כולל גוגל כמובן. לחברה יש מוצר CSPM (או Cloud security posture management) – שנועד לאבחן חורים באבטחה שנוצרים מהגדרות ענן לא תקינות, חולשות אבטחה, היעדר אבטחה מספיקה על שרתים ועוד. זה היה המוצר הראשוני שלה, ומאז היא התרחבה גם לתחום זיהוי האיומים על תשתיות ענן (TDIR) – התחום שבו מתמחה Gem Security, שאותה רכשה וויז. בנוסף, מציעה החברה הישראלית גם אבטחה של סודות וזהויות לצד ניטור של Workloads בענן דרך מוצר ה-CWPP שלה. כמובן ש-Wiz היא לא השחקנית היחידה בתחום ויש לה כמה מתחרות רציניות וגדולות, בהן חברת הסייבר עם השווי הגבוה בעולם ואחד השחקניות הדומיננטיות בתחום הזה – CrowdStrike – וגם Orca Security הישראלית, יריבות שהגיעה כבר למישור המשפטי. מטרת העסקה היא כמובן לחזק את יכולות הסייבר של GCP, חטיבת שירותי הענן של גוגל, ולהציע ללקוחת של החטיבה, שנחשבת לשחקנית השלישית בגודלה (אחרי AWS של אמזון ו-Azure של מיקרוסופט), יכולות מתקדמות והצעות בלעדיות. Wiz תגיע עם קופת מזומנים שמנה (בוודאי אחרי גיוס של מיליארד דולר בשנה שעברה) ועם פורטפוליו לקוחות עצום של חברות ענק.

עתה כאמור אנחנו צפויים לשבועות מעניינים בהם תעמוד העסקה בפני בדיקות רגולטוריות מחמירות בכל העולם – החל מארה"ב, דרך בריטניה והאיחוד האירופי, ואלפאבית וגוגל נמצאות כרגע בכמה אתגרים משפטיים לא פשוטים בתחום החיפוש והפרסום. למרות זאת, חשוב לזכור שבארה"ב נושבת רוח חדשה, וההערכות הן שגייל סלייטר, אחראית התחרות במשרד המשפטים בממשל טראמפ, תהיה סלחנית יותר לתאגידי הטכנולוגיה, כדי לעזור להם בהתמודדות מול התחרות מצד סין והאיחוד האירופי.

ומי המרוויחים הגדולים?

עובדי Wiz. תמונה: Wiz

המרוויחים הגדולים הם כמובן המייסדים – לא שקודם היינו צריכים לדאוג לסלי מזון לחג לאסף רפפורט, עמי לוטבק רועי רזניק וינון קוסטיקה. היזמים הסדרתיים עשו דרך ארוכה מאז שנפגשו באוטובוס בדרך לבקו"מ, כפי שסיפרו בעבר, דרך השירות הצבאי המשותף ועד ההקמה והמכירה של Adallom למיקרוסופט ב-2015 תמורת כ-320 מיליון דולר. על פי ההערכות, מחזיק כל אחד מהם כ-10% מהחברה, מה שאומר שבפועל כל אחד מהם יקבל כ-3.2 מיליארד דולר, וישלשל לכיסו – אחרי המיסים – כ-2.4 מיליארד דולר. בכך הם גם יהפכו רשמית למיליארדרים, תואר שעד עכשיו החזיקו רק "על הנייר".

חוץ מהמייסדים, מחזיקים ב-Wiz מספר משקיעים שצפויים ליהנות מהעסקה החריגה: Cyberstarts של גילי רענן, שמחזיקה כ-5% (זאת אחרי שמכרה כבר בעבר 5% תמורת 85 מיליון דולר "בלבד"); קרן Sequoia Capital, שהגבירה בשנה האחרונה את המעורבות שלה בהייטק הישראלי; וקרנות זרות נוספות כמו Index Ventures קרן Insight Partners וכן אנדריסן-הורביץ', Lightspeed ו-Thrive Capital, שצפויות כל אחד לשלשל לכיסה החזר השקעה נאה. בנוסף, השתתפו בסבבי הגיוס של Wiz גם הווארד שולץ, המנכ"ל והיו"ר לשעבר של סטארבקס, והקרנות Greylock, Wellington ו-Salesforce Ventures.


רוצים לקבל את הניולזטר השבועי של ITtime? הירשמו כאן 


גם עובדי וויז ייהנו מהאקזיט – יותר מ-1,000 עובדי החברה בארץ ובחו"ל, ורובם ככולם מחזיקים באופציות, כנהוג בחברות הייטק. לא מן הנמנע שהאקזיט יוצא הדופן יהפוך עשרות מהעובדים – בעיקר הראשונים והבכירים בהם (עוד מתקופת Beyond) – למיליונרים ואולי אף יותר, ומאות אחרים יהפכו לאמידים מאוד עם תגמולים שמוערכים במאות אלפי דולרים.

מרוויחה גדולה נוספת היא מדינת ישראל. אמנם מרכז הפיתוח של החברה נמצא ופועל בישראל, אך החברה רשומה בארה"ב, המטה שלה הוא בניו יורק וכל המשקיעים הזרים והקרנות לא ישלמו מס על הרווחים שלהם בישראל, אך כל המייסדים, המשקיעים והעובדים הישראליים ישלמו גם ישלמו מס למדינה בשיעור של 28%. אם משקיע או יזם מחזיק יותר מ-10% אגב, המס מזנק ל-33%, אולם כאמור, ככל הנראה אין בעלי מניות כאלו ב-Wiz כרגע. על פי הערכות של מספר גורמים עימם דיברנו, המדינה צפויה להרוויח מהעסקה סכום שנע בין 3 מיליארד דולר ל-4 מיליארד דולר – סכום קריטי לקופה הציבורית, בטח בתקופה הזו. אגב, כדי להבין את חשיבות ההכנסה הבלתי צפויה הזו, מדובר בסכום ששווה לכ-2.5% מסך תקציב המדינה ל-2025.

הכתבה פורסמה לראשונה בגיקטיים

תגיות: , , ,

משרות פתוחות

קטגוריות

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם