איך מדיניות המכסים של טראמפ משפיעה על עלויות ה-IT שלכם ולמה זה כל כך חשוב?
מהן ההשלכות המיידיות של מדיניות המכסים של טראמפ, מה כדאי לשנות באסטרטגיית החברה כדי להיערך טוב יותר ל-2025 ואיך אוטומציה יכולה לעזור להתגבר על כל הבעיות בדרך?

ג'נרוט: DOTS ו-Freepik
מאת: אור קורץ
אחת האמירות הזכורות ביותר של טראמפ היא ש"המילה היפה ביותר במילון היא מכס. וזו המילה האהובה עליי". ואכן, בתחילת החודש, המילים הפכו למעשים. ממשל טראמפ הציג את כוונתו להשית מכסים על מל"מים ועל רכיבים אלקטרוניים חיוניים אחרים המיוצרים בסין, מה שיהפוך את שיבוש שרשראות האספקה של רכיבי IT לבלתי נמנע.
מהזווית האמריקנית נראה שמטרת המכסים היא להחזיר את פסי הייצור לארצות הברית ולצמצם את תלותה בספקים בינלאומיים. עם זאת, המהלכים הללו עשויים בפועל להביא לנסיקת מחירים, עיכוב בתהליכי ייצור והובלה וחוסר ודאות רחבה לעסקים התלויים בשינוע מוצרים טכנולוגיים באופן קבוע.
כיצד המכסים ישפיעו על לוגיסטיקת IT?
ממל"מים בטאיוואן לפסי ייצור סינים וצגים קוריאניים, כמעט כל חומרת ה-IT עוברת מסע שהוא מקור קנאה לכל מוצ'ילר, לפני הגעתה לעמדת העבודה שלכם. מכסים על מרכיבי מפתח בשרשרת הזו, כגון מל"מים, צגים וסוללות, המיועדים לספק רווח בלעדי של שחקן אחד, סופם ליצור סביבה שבה עלויות הייצור מנופחות באופן מלאכותי, מה שבהמשך מנפח גם את עלות האספקה וכמובן את המחיר שמשלם העסק והצרכנים שלו. איך למשל?
נסיקת מחירי ציוד IT
מקבוק (MacBook) שעלה $1,599 רק בחודש שעבר, ככל הנראה יעלה $1,800 או יותר בחודש הבא. לא בגלל שדרוגים ועדכוני גרסה, אלא בשל עליות במחירי מל"מים והרכבה, שהן תוצר נלווה של מכסים. הנסיקה הזו לא תשפיע רק על מחשבים ניידים, אלא היא צפויה להיות מורגשת באופן רוחבי בסקטור ה-IT התאגידי, בשל ההשפעה שלה על מפעלים ורכיבי מידע כמו שרתים, מפסקים ועוד.
שיבושים בשרשראות אספקה: עיכובים, עלויות נוספות וחוסר וודאות
בעידן של חוסר ודאות כלכלית ושיבושים בשרשראות האספקה, צוותי IT נדרשים לאמץ אסטרטגיות מתקדמות לניהול נכסים ולוגיסטיקה. מערכות IT Asset Management (ITAM), המשלבות תהליכים אוטומטיים לניהול מלאי, ספקים ושרשרת אספקה, יכולות להפחית משמעותית את השפעת המכסים והגבלות היבוא על מחירי הציוד, זמני האספקה והתאמות אישיות של חומרה (CTO).
כדי להתמודד עם האתגרים הצפויים ב-2025, צוותי IT יכולים ליישם מספר גישות מרכזיות:
1. גיוון ספקים להבטחת מחירים תחרותיים
ארגונים אינם יכולים להסתמך על מקור אספקה אחד בלבד. הרחבת רשת הספקים וחתימה על הסכמי רכש מול יצרנים ונותני שירות שונים מפחיתה את התלות בגורם יחיד ומאפשרת גמישות בשרשרת האספקה.
2. אסטרטגיית אחסון ומלאי גלובלית
חברות בעלות משאבים מתאימים יכולות להקים מחסנים אסטרטגיים בארה"ב, אירופה או אסיה, מה שמאפשר גישה מהירה יותר לציוד ולצמצום זמני השילוח.ארגונים שאינם יכולים או אינם מעוניינים להקים מרכזי הפצה משלהם יכולים לשתף פעולה עם ספקים גלובליים, שמחזיקים מחסנים ונקודות הפצה ברחבי העולם. כך ניתן לנצל תשתיות קיימות ולשפר את הזמינות של ציוד IT בזמן אמת.
3. רכישה בבאלקים להבטחת מחירים יציבים
תכנון הרכש לטווח ארוך וקנייה בכמויות גדולות לפני עליות מחירים מאפשרים להימנע מהתייקרות בלתי צפויה של חומרת IT. ארגונים יכולים לשריין מלאי חיוני חודשים מראש ולחסוך משמעותית בעלויות.
4. לוגיסטיקה חכמה להאצת זמני אספקה
שימוש במרכזי אחסון אזוריים ופתרונות שילוח מתקדמים מאפשר לייעל את תהליכי המכס ולהבטיח זמני אספקה קצרים יותר, תוך שקיפות מלאה ומעקב אחר המשלוחים בזמן אמת.
5. ניהול נכסים פרואקטיבי ותחזוקה מונעת
באמצעות מערכות ITAM מתקדמות, ניתן לעקוב אחר מצב החומרה בארגון ולתכנן החלפה או תחזוקה מבעוד מועד, כך שהחברה תוכל להימנע ממשברים תפעוליים ולהבטיח רציפות עסקית.
השורה התחתונה: לנהל חכם ולחסוך בטווח הארוך
רגולציות ממשלתיות, כולל מכסים בלתי צפויים, עלולות לגרום לעלייה דרמטית בהוצאות IT. הדרך הנכונה להתמודד עם האתגר היא לאמץ אסטרטגיית ניהול מלאי חכמה, לאחסן ציוד מראש, להרחיב את רשת הספקים ולתכנן את הרכש בהתאם לשינויים הצפויים בשוק. כך, ניתן למנוע כאבי ראש מיותרים ולצמצם עלויות משמעותיות על פני זמן. לא חייבים לעשות את זה לבד, בשוק קיימים פתרונות שיקלו על צוותי ה-IT שלכם ויפנו אותם למשימות נוספות.
הכותב הוא ראש צוות בחברת לוגיסטיקת ITAM הבינלאומית Dots