במהירות האור: IBM מוסיפה תקשורת אופטית למעבדים

החברה מדווחת שתצליח לחסוך חשמל, להגדיל את מהירות התקשורת בין רכיבים במרכזי נתונים עד פי 80 ולהפחית את משך הזמן שבו מעבדים נמצאים במנוחה ופשוט מחכים לנתונים שעוברים היום על כבלי נחושת

אהוד קינן
11.12.24
המודול האופטי לשבבים. צילום: IBM

המודול האופטי לשבבים. צילום: IBM

חברת IBM מדווחת כי פריצת דרך שלה פותרת את בעיית המהירות במעבדים (GPU) במרכזי נתונים, ותאפשר להם לתקשר במהירות גדולה של עד פי 80 ממה שניתן כיום.

מרכזי נתונים מתקשרים עם העולם באמצעות סיבים אופטיים. אבל החיבור הפנימי בין הרכיבים עדיין מבוסס על כבלי נחושת. מעבר להאטה בהזרמת הנתונים באותו מייל אחרון, נוצרת בעיה נוספת – השבבים ממתינים לנתונים מרכיבים אחרים מחצית מהזמן שבו הם עובדים.

רכיב אופטי בצפיפות של 50 מיקרון

החוקרים של IBM הציגו אב טיפוס של רכיב שמאפשר לרכיבים לתקשר ביניהם באמצעות תקשורת אופטית, במקביל לתקשורת הקווית. המשמעות – רוחב הפס יגדל, השבבים לא יהיו פחות במנוחה והתפוקה תעלה.

בכותרת המחקר של החברה נכתב כי החוקרים הצליחו לתכנן ולייצר באופן מוצלח מודולים אופטיים בצפיפות של 50 מיקרון להעברת נתונים אופטית. החוקרים אומרים שזה התאפשר הודות להתקדמות המשמעותית בתחום פיתוח השבבים, שאפשרה להם גם, למשל, לשלב יותר מ-50 מיליארד טרנזיסטורים על גבי שבב בודד.

החידוש, לפי הודעת החברה, יאפשר ליצרניות השבבים להוסיף עד פי שישה יותר סיבים אופטיים בקצה של חיבור פוטוני, בהשוואה לטכנולוגיה האופטית המתקדמת הנוכחית. כל סיב, שעוביו בערך פי שלושה מעובי של שערה אנושית, יוכל להשתרע לאורך של סנטימטרים בודדים עד מאות מטרים, ולשדר טרה-ביט של נתונים בכל שנייה.

יותר AI בפחות חשמל

לדברי החוקרים, הטכנולוגיה תאפשר למפתחים לאמן LLMים במהירות גבוהה עד פי חמישה משימוש בכבלי חשמל כפי שנעשה היום. לדבריהם, החיסכון באנרגיה יהיה באותו סדר גודל – והם מעריכים אותו כשווה ערך לצריכת החשמל של 5,000 בתים בארה"ב במשך שנה שלמה, עבור כל תהליך אימון של מודל AI.

בהתחשב בעובדה שאותם מרכזי נתונים שותים לכולם את החשמל, ואף מביאים את ענקיות הטק להקים כורים אטומיים, זה יתרון לא רע. אז אם וכאשר הרכיב החדש ייצא לייצור המוני, יהיה אפשר להרחיב את יכולות ה-AI – בין אם הם מסייעים באבחון רפואי, או להטריל את SORA.

משרות פתוחות

אולי פיספסת

Geektime INSIDER

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם