התפקיד משתנה, האתגרים נשארים: כיצד נראה תפקיד ה-IT בתעשיות השונות?
במה שונה היום של צוות ה-IT בסטארטאפ לעומת זה של מערכת בריאות? מה הכי קשה לצוותים במגזר הפיננסי ובמגזר הייצור בקושי עוסקים בו? איילת אהרון, כיום מנהלת אגף מערכות המידע במרכז הרפואי הדסה, חוזרת לתחנות בקריירה ועושה סדר בתעשיות

המסלול המקצועי שלי היה מגוון ונתן לי את היכולת לראות נושאים שונים מזוויות שונות. ג'נרוט: DALL-E
אם אתם עובדים בתחום ה-IT, אתם בטח יודעים שאין רגע דל. בכל ארגון, מחלקת ה-IT אחראית על תשתיות, אבטחת מידע, אינטגרציה של מערכות ותמיכה טכנית. אבל האם תהיתם איך נראה היומיום של הקולגות בתעשיות אחרות? המשימות אמנם דומות, אבל הדרך שבה הן מבוצעות משתנה משמעותית ממגזר למגזר.
המסלול המקצועי שלי היה מגוון ונתן לי את היכולת לראות נושאים שונים מזוויות שונות. לאורך השנים, נחשפתי לאופן שבו מערכי ה-IT מתנהלים בתחומים שונים, וזכיתי להוביל פרויקטים טכנולוגיים במגוון מגזרים. לאורך הקריירה שלי צברתי ניסיון מגוון שאפשר לי לבחון נושאים שונים מזוויות רחבות ומעמיקות. נחשפתי למגזרים שונים, בהם התעשייה, המגזר הציבורי והתחום הפיננסי, והובלתי פרויקטים טכנולוגיים בחברות מובילות, כמו נביעות, כי"ל ותנובה, וכן בתחום הביטוח עם ביטוח ישיר.
כל עדכוני ה-IT, תשתית וטכנולוגיה בערוץ הטלגרם של ITtime
במגזר הציבורי, עסקתי בפרויקטים משמעותיים בתחום הבריאות, בהם מערכת בילינג לבתי חולים, וכן בהובלת פרויקטים טכנולוגיים באוניברסיטה העברית ובתחום הלוגיסטיקה בתעשייה הביטחונית וההייטק. בנוסף, עבדתי על מכרזים טכנולוגיים רחבי היקף, שכללו בנקים וחברות תעשייתיות, מה שהעניק לי הבנה מעמיקה של האתגרים הייחודיים לכל מגזר. ניסיון זה אפשר לי לזהות את הצרכים הקריטיים של כל תחום ולפתח פתרונות טכנולוגיים מותאמים, המסייעים לארגונים לאמץ חדשנות בצורה יעילה ומדויקת.
העבודה השתנתה מחברה לחברה אבל בואו נתחיל מהמכנה המשותף: בכל מגזר, מחלקת ה-IT צריכה להתמודד עם אותם עקרונות בסיסיים: אבטחת מידע, תחזוקת מערכות וניהול תשתיות. אבל מה שהופך את העבודה למאתגרת הוא ההקשר שבו היא מתבצעת.
במגזר הפיננסים הצוותים נדרשים לתשתית חזקה לניתוח נתונים ותגובתיות גבוהה בזמן אמת. הדרישה לזמינות מערכות הליבה היא גבוהה מאוד ודורשת הקפדה על תיעוד ובקרה של כל פעולה. הצוותים נדרשים לנהל מערכות מורכבות וקריטיות לניהול עסקאות ומידע. במקביל, עליהם לעמוד ברגולציה מחמירה, המחייבת רמות אבטחת מידע גבוהות.

נדרשת הקפדה על תיעוד ובקרה של כל פעולה. תמונה: dreamstime
במגזר הציבורי, האתגר המרכזי הוא עבודה עם מערכות ישנות (legacy), תקציבים מוגבלים וביורוקרטיה שמקשה על הטמעת טכנולוגיות חדשות. גם כאן יש דגש על אבטחת מידע ברמה לאומית.
בתעשייה ובייצור, הדגש הוא על תמיכה במערכות ייצור, בקרת איכות וניהול יעיל של שרשרת האספקה. הצוותים במגזר הזה מתמודדים עם אינטגרציות בין מערכות IT למערכות תפעוליות (OT), תוך הקפדה על זמינות מקסימלית כדי למנוע השבתות ייצור. בקמעונאות הצוותים נדרשים לנהל נקודות מכירה, מלאי בזמן אמת ואינטגרציה בין ערוצי מכירה פיזיים ודיגיטליים, מערכות CRM ומועדוני לקוחות.
בהייטק ובסטארטאפים הצוותים נדרשים לפעול בקצב מהיר ולתת דגש על אימוץ טכנולוגיות חדשות וגמישות תפעולית. במערכת הבריאות מחלקת ה-IT מתמודדת עם מערכות קריטיות שמחייבות זמינות גבוהה במיוחד, לצד רגולציה מחמירה ואינטגרציה של מכשור רפואי.
אתגרים חוצי מגזרים: המשותף והייחודי לכל תעשייה
למרות השוני בין התעשיות, האתגרים חוזרים על עצמם: מחסור בכוח אדם מיומן, הצורך להדביק את קצב ההתפתחות הטכנולוגית, ושכנוע הנהלות להשקיע במשאבים מתאימים. עם זאת, לכל תחום יש גם את הייחודיות שלו – בעוד שבעולם הפיננסים ובמערכת הבריאות הרגולציה קובעת כל החלטה, במגזר הציבורי האתגר הוא התמודדות עם משאבים מוגבלים. בתעשייה, אבטחת מידע למערכות בקרת ייצור היא קריטית, ואילו בהייטק, התחרות על טאלנטים והקצב המהיר מחייבים אימוץ טכנולוגיות מתמיד.
אז אמרנו שהעקרונות הבסיסיים של מחלקות ה-IT דומות, אבל האתגרים משתנים. איך בדיוק? בואו נבדוק:
המעבר לענן, AI ואוטומציה
החדירה של טכנולוגיות כמו ענן, בינה מלאכותית ואוטומציה משתנה מאוד בין המגזרים. בהייטק ובסטארטאפים האימוץ הוא מהיר ונרחב בשל הצורך בגמישות מקסימלית. רובם פועלים כ-cloud native מההתחלה, ולכן גם אימוץ כלי AI מתבצע במהירות. גם בתחום האוטומציה יש שילוב נרחב, בעיקר לצורך חיסכון בעלויות.
במגזר הפיננסים והבריאות, הצוותים מחויבים לגישה זהירה יותר בשל הרגולציה המחמירה. למשל, בעת העלאת מערכת חדשה בחברת ביטוח, נדרשנו לעמוד בסקר סיכונים מקיף לפני העלייה לאוויר ולדווח לרגולטור. בתעשייה האוטומציה מתמקדת בתהליכי ייצור ותחזוקה, אך האימוץ הדרגתי והמיקוד הוא בחיסכון ובהחזר השקעה (ROI). במגזר הציבורי קצב האימוץ איטי יותר, בשל תלות במכרזים ותהליכים ממושכים. עד לאחרונה הייתה בו העדפה לפתרונות מקומיים, אך נימבוס הביא להאצה באימוץ פתרונות ענן.
אבטחת מידע – גישה שונה לכל תחום
אבטחת מידע היא נושא קריטי בכל תעשייה – כולם מתמודדים עם ניהול סיכונים, נהלי גיבוי והתאוששות מאסון, הדרכות עובדים, עדכוני אבטחה שוטפים וניטור מערכות. עם זאת, לכל מגזר יש דגשים שונים:
במגזר הפיננסים והבריאות יש הקפדה יתרה על רגולציה ושכבות הגנה מרובות בשל רגישות המידע, במיוחד מידע פרטי. בתעשייה נדרשת הפרדה קפדנית בין מערכות IT למערכות תפעוליות (OT) כדי להבטיח המשכיות עסקית. במגזר הציבורי, הדגש הוא על הגנה לאומית ותשתיות קריטיות, ואילו בהייטק החשיבות היא באבטחת שירותי ענן וגמישות ביישום פתרונות אבטחה חדשים.

במגזר הציבורי, הדגש הוא על הגנה לאומית. תמונה: pixabay
יש גם משותף
ההבדלים בין מחלקות ה-IT היו בולטים מאוד בין התעשיות השונות, עד לאחרונה – בשנים האחרונות קרו כמה שינויים טכנולוגיים משמעותיים שמשותפים לכולם. הבולטים שבהם הם האצת הדיגיטציה והמעבר לענן ולעבודה מרחוק, אימוץ נרחב של פתרונות SaaS, שינוי בתפיסת אבטחת המידע וצורך בניהול תשתיות היברידיות והתפתחות AI ואוטומציה.
כל מחלקות ה-IT הושפעו מהשינויים האלה: המעבר לענן הביא איתו התמודדות עם אתגרי אבטחת מידע, ומכאן גם לשינוי תפיסה מול המודלים הקיימים ומול המודל התקציבי (CAPEX ל-OPEX). חל גם שינוי מהותי במעבר מתחזוקת תשתיות לניהול שירותים.
האוטומציה המוגברת שינתה את תהליכי העבודה אצל כולם – תהליכי הפיתוח נהיו מהירים יותר ותכיפות העדכונים גברה. משימות חוזרות הפכו לאוטומטיות והמיקוד עבר לניתוח נתונים ותובנות. התפתחות הבינה המלאכותית הביאה איתה כלי AI נגישים יותר, ואנשי IT בכל התעשיות התחילו לשלב צ'טבוטים ומערכות תומכות החלטה, ואיתם החובה להבין יותר את הטכנולוגיות החדשות האלה.
נושא ייחודי לתחום התעשייה היצרנית הוא התפתחות IoT ו-Industry 4.0 שכולל חיבור מכונות ומכשירים לרשת, איסוף נתוני ייצור בזמן אמת וניתוח מגמות כדי להביא לאופטימיזציה בתהליכי ייצור, מה שמכריח את ה-IT להתמודד עם אינטגרציה מורכבת יותר בין מערכות וצורך בניהול ביג דאטה.
ממחלקת תפעול לשותף אסטרטגי
כל המגמות הללו שינו לחלוטין את תפקיד ה-IT, והפכו אותו מגוף תפעולי לגוף אסטרטגי המוביל חדשנות בארגון. אנשי IT לא רק מתפעלים מערכות, אלא מתכננים אסטרטגיות טכנולוגיות בהתאם לצרכים העסקיים. אז בפעם הבאה שתפגשו עמית לתחום ה-IT ממגזר אחר, זכרו – האתגרים אולי דומים, אבל הדרך לפתרונם משתנה ממגזר למגזר.
הכותבת היא מנהלת אגף מערכות המידע במרכז הרפואי הדסה