איך תשפיע ההצהרה של מנכ"ל אנבידיה על עתיד ה-IT?

ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, הצהיר בסוף השבוע כי להערכתו יעברו 15 עד 30 שנה עד שנראה מחשב קוונטי בשימוש רחב. איך זה משפיע על מנהלי IT ומה כדאי לעשות עכשיו?

כתבת אורחת
14.1.25

תמונה: dreamstime


מאת: מרסל ויידה

בסוף השבוע הצהיר ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, בתערוכת CES על לוח הזמנים הצפוי למחשוב קוונטי, והודיע כי להערכתו יעברו 15 עד 30 שנה עד שנראה מחשב קוונטי בשימוש רחב. הצהרה הזו הייתה תמרור אזהרה לתעשייה ולמשקיעים כאחד, ועוד באותו יום חברות שעוסקות במחשוב קוונטי, כמו Quantum Computing, IonQ, ו-D-Wave Quantum רשמו ירידות חדות של כ-40% כל אחת.


כל עדכוני ה-IT, תשתית וטכנולוגיה בערוץ הטלגרם של ITtime


בעוד חברות רבות מבטיחות מהפכה קוונטית בעתיד הקרוב, הערכתו של הואנג  דווקא מציגה תמונה מפוכחת של האתגרים העצומים העומדים בפני התחום. למה דווקא 15-30 שנה? הערכת הזמן של הואנג אינה שרירותית, והיא מבוססת על כמה אתגרי יסוד בפיתוח מחשבים קוונטיים:

בעיית היציבות הקוונטית: קיוביטים, יחידות המידע הבסיסיות במחשב קוונטי, רגישים במיוחד להפרעות סביבתיות. שמירה על מצב קוונטי יציב לאורך זמן ארוך דיו, שיאפשר ביצוע חישובים מורכבים, מהווה אתגר טכנולוגי עצום.

סוגיית הסקילביליות: הגדלת מספר הקיוביטים באופן משמעותי, תוך שמירה על קוהרנטיות ויכולת שליטה, דורשת פריצות דרך בטכנולוגיות קירור, בקרה וייצור.

תיקון שגיאות: מערכות קוונטיות דורשות מנגנוני תיקון שגיאות מורכבים במיוחד, ואלה עדיין נמצאים בשלבי פיתוח ראשוניים.

ההשפעה על עולם ה-IT

ההצהרה של הואנג אמנם הכתה גלים בשוק והשפיעה באופן מיידי על חברות מסוימות בבורסות, אך יש לה גם השפעה על כל שרשרת הערך בתעשיית ה-IT.

מבחינת תשתיות ואבטחת מידע, ארגוני IT נדרשים לתכנן אסטרטגיות הגנה ארוכות טווח מפני איומי "קריפטוגרפיה פוסט-קוונטית"; ההשקעות בתשתיות צריכות להביא בחשבון את משך המעבר הארוך לעידן הקוונטי; וגם יש לפתח פתרונות אבטחה היברידיים המשלבים שיטות קלאסיות עם הגנות עתידיות.

מבחינת פיתוח תוכנה, יש צורך בפיתוח אלגוריתמים ושפות תכנות המותאמים לסביבה היברידית של מחשוב קלאסי וקוונטי; יש להכשיר מפתחים בפרדיגמות תכנות חדשות ולהתאים תהליכי פיתוח לניצול מירבי של יתרונות המחשוב הקוונטי בתחומים ספציפיים.

ירידת מניות חברות הקוונטום בעקבות הצהרת הואנג משקפת תיקון בציפיות השוק: משקיעים מתחילים להבין שהדרך למחשוב קוונטי מעשי ארוכה משחשבו, חברות המפתחות טכנולוגיות קוונטיות נדרשות להציג אבני דרך ריאליסטיות, והתעשייה עוברת ממיקוד ב"מרוץ הקוונטי" לגישה מדורגת ומעשית יותר.

המלצות למנהלי IT

הערכת הזמן של הואנג מציעה מסגרת זמן ריאליסטית יותר להתפתחות המחשוב הקוונטי. אל תסתכלו על המספר "30-15 שנה" כמשהו רחוק – זה טווח זמן שיאפשר להתכונן מראש לשימוש רחב. במילים אחרות, במקום לראות בכך אכזבה, כדאי להתייחס לכך כהזדמנות:

תכנון ארוך טווח: יש זמן להתכונן כראוי לעידן הקוונטי; לפתח אסטרטגיה המביאה בחשבון את המעבר ההדרגתי למחשוב קוונטי ובניית תשתית טכנולוגית וארגונית מתאימה.

השקעה בידע: הכשרת צוותים בעקרונות בסיסיים של מחשוב קוונטי והשלכותיו.

גישה היברידית: אפשרות לפתח פתרונות ביניים יעילים ולתכנן מערכות המסוגלות לנצל הן מחשוב קלאסי והן יכולות קוונטיות עתידיות.

ניהול סיכונים: הערכה מחדש של סיכוני אבטחה ארוכי טווח והתאמת אסטרטגיות ההגנה.

הצהרתו של הואנג מסמנת מעבר מ"הייפ" לריאליזם בתחום המחשוב הקוונטי. עבור מנהלי IT, זוהי קריאה להתכונן לטווח הארוך תוך שמירה על גמישות וחדשנות בטווח הקצר. ההבנה שהמהפכה הקוונטית היא מרתון ולא ספרינט מאפשרת תכנון מושכל יותר של השקעות והתפתחות טכנולוגית.

הכותבת היא מנכ"לית ומייסדת חברת Good Quality המתמחה בבדיקות תוכנה ובפיתוח אוטומציה

משרות פתוחות

אולי פיספסת

קטגוריות

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם