בקרוב רשתות הסלולר שלנו יהיו פתוחות ותחרותיות יותר

טכנולוגיית Open RAN משנה את הדרך שבה רשתות סלולריות מתוכננות ומנוהלות. היא מאפשרת שילוב של רכיבי חומרה ותוכנה מספקים שונים, מפחיתה עלויות, מגבירה חדשנות ופותחת את השוק לתחרות רחבה יותר.

כתב אורח
28.1.25

אנשי IT ייהנו מאוטומציות מתקדמות שיסייעו ליעילות תפעולית, אך גם יידרשו לכישורים חדשים. תמונה: dreamstime

מאת: ברוך נבון

החיים של כולנו סובבים סביב הסלולר שלנו, ועל כן גם תלויים רבות ב-Wi-Fi ובתקשורת הסלולרית. שוק תשתית הרשתות הסלולריות התאפיין עד לאחרונה בריכוזיות גבוהה מאוד, ורק לשתי חברות בישראל היו הידע והיכולת לספק פתרונות אמינים לדרישה לרשתות סלולר מהירות ואמינות.

אבל כל זה משתנה מהיסוד בימים אלו, ומי שאחראי על כך הוא תקן ה-Open-RAN – Radio Access Network. התקן הזה פותח על ידי ספקי התקשורת הגדולים בעולם שהתאגדו בקונסורציום  O-RAN ALLIANCE במטרה לפתוח את השוק הריכוזי לתחרות, והוא מנסה לחולל מהפכה של ממש באופן שבו רשתות סלולריות מתוכננות, פרוסות ומנוהלות.


כל עדכוני ה-IT, תשתית וטכנולוגיה בערוץ הטלגרם של ITtime


מאז 2020 הטכנולוגיה נכנסה להאצה ומובלת על ידי השחקנים המובילים בתעשייה, בהם Rakuten ביפן ו-Dish Network בארצות הברית, שהחלו לפרוס רשתות מבוססות Open RAN. גם ממשלות, כולל זו של ארצות הברית ושל מדינות נוספות באירופה, החלו להשקיע ביוזמות Open RAN כדי לחזק את העצמאות הטכנולוגית שלהן.

הטכנולוגיה הזו תשפיע בראשונה על אנשי התשתית וה-IT של ספקי התקשורת הסלולרית, שייאלצו ללמוד לממש את הטכנולוגיה וחשוב שיקבלו כלים חדשניים שיעזרו להתמודד עם האתגרים שיבואו. איזו בשורה מביאה לשוק הארכיטקטורה החדשה, למי היא מתאימה, מה היא דורשת מבחינת הטמעה וההשקעה של חברות הסלולר ואנשי התקשורת והאם היא תשנה את דרכי ניהול הרשתות? על השאלות האלו נענה בהמשך.

מהי ארכיטקטורת Open RAN?

בואו נתחיל מהתחלה. ארכיטקטורת Open RAN היא תקינה טכנולוגית שמציגה גישה חדשה לבנייה ופריסה של רשתות סלולריות. שני עקרונות מובילים עומדים מאחוריה – הראשון הוא הפרדה בין התוכנה לחומרה, כך שהתוכנה של התשתית הסלולרית תוכל לפעול על שרתים רגילים במקום על חומרה ייעודית כפי שהיה נהוג עד כה. העיקרון השני הוא חלוקה של הרשת לחלקים שונים, שבהם מוגדרים ומתוקננים ממשקים, כך שספקים שונים יוכלו להציע רכיבים שונים ברשת, תוך שמירה על אינטגרציה מלאה.

פתוח=תחרותי

המטרה הראשונה היא כאמור ביטול המונופול של ספק יחיד והתלות בו והקניית גמישות מובנית ברשת, אך במקביל, Open RAN, למעשה, תפתח דלת לספקים חדשים ומגוונים להיכנס לשוק. זה תהליך שיוביל לחיסכון בעלויות, אבל גם ייצור "מגרש משחקים" חדש שבו יתאפשר מעבר מהיר ויעיל יותר לטכנולוגיות חדשות ומתקדמות, דוגמת דור חמישי (5G).

ארכיטקטורה פתוחה הניתנת ליישום על גבי הענן. תמונה: dreamstime

שינויים נוספים כרוכים בארכיטקטורה עצמה – ביטול התלות בחומרה ייעודית וריכוז החדשנות בתוכנה תהפוך את ניהול ותפעול הרשת לקל יותר; הגמישות שלה תאפשר קישוריות ותפעול של הרשת מרחוק ושימוש בכלים עדכניים כגון וירטואליזציה וקיברנטיקה, לימוד מכונה אינטליגנציה מלאכותית ועוד; ובנוסף, פלטפורמה חדשה בשם RIC – Ran Intelligence Controller, שעומדת במרכז הארכיטקטורה, תאפשר לשלב אפליקציות חיצוניות שלא מתערבות בפעולה הבסיסית של הרשת וביציבותה, אבל מהוות אפשרות מודולרית לשילוב של יכולות מתקדמות כתוספים ואפליקציות.

בענן Open RAN

Open RAN היא ארכיטקטורה פתוחה הניתנת ליישום על גבי הענן. מחד, זה מוסיף לה יציבות ואת היכולת לשליטה מרחוק, אך מאידך גם מעלה חשש לגבי נקודות תורפה אפשריות. ניתן כמובן לשלב בה אמצעי אבטחה, אך חשוב להביא זאת בחשבון ולערב את מנהלי האבטחה בארגון. בנוסף, שילוב בין רכיבי תוכנה וחומרה מספקים שונים עשוי להשפיע על ביצועי הרשת, במיוחד באזורים צפופים, וההצלחה תלויה רבות בכך שכל הספקים יאמצו את התקן בצורה מלאה.

כך שעלויות החומרה ירדו, אך עדיין יש צורך בהשקעות ראשוניות של תוכנה, אמצעי הגנה, הדרכה ואינטגרציה, ולא לשכוח שהקמה וניהול של רשת Open RAN דורשים אנשי מקצוע מיומנים עם ידע הן בחומרה והן בתוכנה. ללקוחות בעלי רשתות קיימות, מבוססות ספקים מסורתיים, יש גם עלות של החלפת ציוד ותשתיות.

כיצד תשפיע הטכנולוגיה החדשה על מנהלי ה-IT?

Open RAN כאמור היא טכנולוגיה של תשתיות סלולר, והראשונים שיחוו אותה הם מנהלי הרשת ומנהלי ה-IT של ספקיות הסלולר. מצד אחד, הם ייהנו מאוטומציות מתקדמות שיסייעו ליעילות תפעולית, אך מצד שני, גם יידרשו לכישורים חדשים כמו מומחיות בטכנולוגיות ענן, ברשתות מוגדרות תוכנה ובכלי ניהול מבוססי בינה מלאכותית.

למי מומלץ לשקול לעבור?

הטכנולוגיה אידיאלית עבור מפעילי טלקום, והיא נמצאת בשימוש כיום אצל ספקיות סלולר ברחבי העולם. בעתיד היא תשמש גם את שירותי הבריאות, קמפוסים חכמים ואפילו יישומים ביטחוניים וממשלתיים.

היום ניתן לומר ש-Open RAN נחשבת לטכנולוגיה בשלה עם קצב אימוץ הולך וגובר אצל ספקי תקשורת מובילים בכל העולם. הבשורה של חופש ושחרור מהתלות המסורתית בספק אחד היא רק הבסיס לערך האמיתי של הטכנולוגיה – חדשנות אמיתית בתחום שעד כה היה מסורתי ומוגבל. ארכיטקטורת Open RAN מעצימה מפעילים וצוותי IT לבנות רשתות עתידניות בהן כל האפשרויות פתוחות. עבור אנשי IT המשמעות לאמץ שינוי, לרכוש מיומנויות חדשות ולהיות חלק מטכנולוגיה שיש לה פוטנציאל לחבר את הבלתי מחוברים ולחדש בדרכים שעדיין לא דמיינו.

הכותב הוא נשיא חברת Parallel Wireless

משרות פתוחות

אולי פיספסת

קטגוריות

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם