התשתית שלנו כמעט קרסה, אז החלפנו אותה אבל בלי שנייה של דאון טיים
מה עושה סטארטאפ שגדל והתשתית שלו עלולה להכשיל את הצמיחה שלו במקום למנף אותה? מחליף את התשתית וממשיך לספק שירות ליוזרים שלו
מאת גל בנדק
חברות רבות משדרגות את התשתית שלהן תוך כדי עבודה, אך אצל סטארטאפים זה אתגר שונה. לא מעט סטארטאפים נבנו במהירות כדי לענות על ביקוש גובר, ולקראת הקפיצה הבאה למעלה עומדים בפני הדילמה אם ומתי לבצע את שדרוג התשתית הטכנולוגית.
אני עובד באלמנטור, שפיתחה פלטפורמה המאפשרת לבנות אתר אינטרנט חדש כל 4 שניות. אין ספק ששמירה על פעילות מתמשכת זה אתגר יומיומי, אבל להצליח לצמוח תוך כדי תנועה זה האתגר האמיתי. בשלב מסוים הבנו שהתשתית שהייתה לנו בתחילת הדרך התאימה לאופי החברה דאז, אבל כדי להוביל ולהצליח בשוק אנחנו חייבים שינוי מהותי. היום אני שמח לשתף את הדרך שעברנו בשנה האחרונה, את האתגרים שאיתם התמודדנו וגם לחלוק כמה עצות מועילות.
לשדרג את מנוע המטוס תוך כדי טיסה
המייסדים של החברה היו בוני אתרים, ומתוך צורך אישי הם פיתחו פלטפורמה שתהיה יעילה וקלה לשימוש. כשהפלטפורמה החלה לצבור תאוצה וקהל משתמשים, הם הבינו שעלו על משהו גדול. אבל ההצלחה המהירה הביאה גם אתגרים – התשתית לא הייתה ערוכה להתמודד עם כמות גדולה של משתמשים, ובעומסי שיא המערכת כמעט קרסה.
מול הבעיה הזו היינו חייבים לקבל החלטה אמיצה: לבנות את התשתית מחדש תוך כדי שאנחנו ממשיכים לשרת את לקוחותינו. אני קורא לזה "לשדרג את מנוע המטוס תוך כדי טיסה". ידענו שאנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להפסיק את הפעילות, אבל גם לא יכולנו להמשיך עם תשתית שכבר לא הייתה מותאמת לצרכים שלנו. החלטנו לבנות מערכת חדשה שבעצם מתפצלת לשתיים: מצד אחד, תתבסס יותר ויותר על דאטה שמגיע מכל מערכות החברה, ומצד שני תעניק אוטונומיה מלאה לצוותי הפיתוח. כך, גם כל המידע והידע של החברה יהיו מרוכזים במקום אחד, נגיש בשפה אחידה, המתריע על בעיות בזמן אמת ומאפשר לנו לקבל החלטות מבוססות דאטה או על רצונות משתמשים, וגם לכל צוותי הפיתוח תהיה את האפשרות לרוץ; לרוץ מהר יותר ללא תלות בצוותים אחרים.
מערכת שהיא "סלט ספגטי"
עם תחילת העבודה על השדרוג, התברר שהמערכת המקורית נבנתה במהירות ובמבנה אותו אני מכנה ״סלט ספגטי״ – במטרה לפתור בעיות מיידיות, כאלה שעולות כשבונים סטארטאפ, מ-0 ל-1 או ל-10. המשמעות היא שהתמודדנו עם מבנה מורכב ותלותי והשדרוג נהיה קצת יותר קשה. היה עלינו להגדיר מחדש את כל התהליכים, להבין את כל הצרכים ולהפוך את התשתית למודולרית וגמישה, כזו שתתאים לצרכים המשתנים של החברה ובעיקר לתוכנית הצמיחה וליעדים שהגדרנו לעצמנו לשנה הזאת והשנים הבאות.
התמקדנו בהפשטת התהליכים ובפירוק השירותים למודולריים, כך שיהוו תועלת עבור הצוותים שרוצים להשתמש בהם. הקפדנו שכל המוצרים והשירותים יהיו גנריים ונגישים לכל הצוותים, כך שכל צוות יכול לעבוד בצורה אופטימלית. בנוסף, המערכת החדשה שבנינו מאפשרת התאמת דאטה אישית לפי הצרכים של כל לקוח, תוך שמירה על קלות שימוש ומהירות תגובה שלנו, וכמובן מגיעה עם התראות במקרים של זיהוי אנומליה ויכולת בנייה והצגה של דאטה לכל צורך בארגון. השדרוג יצר סדר פנימי – יכולנו לזהות קשרים חדשים בין מידע ופרויקטים שונים של החברה; מערכת הדאטה האחידה אפשרה לנו ניתוחים מתקדמים והפקת תובנות קריטיות להמשך הצמיחה; וכל העובדים יכלו לתשאל את המערכת ולקבל תשובות מהירות מה שמעלה את רמת השיח ומייעל תהליכים.
שנה אחר כך אני יכול לספר שהצלחנו לא רק לשמור על מגמת הצמיחה של החברה, אלא גם לשפר את היכולת שלנו להתמודד עם אתגרים חדשים ולהעניק שירות טוב יותר למיליוני יוזרים. במקביל, העבודה של הצוותים שלנו נעשתה נוחה, אוטונומית ומהירה יותר, והם נהנים ממנה יותר.
במהלך העבודה ראיינתי מאות לקוחות, גם פנימיים וגם חיצוניים, כדי להבין מה נדרש לשיפור, במקביל נפגשתי עם עשרות מפתחים בחברה כדי לזהות את הקשיים שלהם, ויש לי כמה טיפים שיכולים לעזור למי שנמצא בדילמה אם, מתי ואיך לשדרג את התשתית:
– תקשיבו כל השנה: דברו עם הלקוחות והעובדים באופן קבוע, הקפידו על שיח פתוח כדי שתוכלו להכיר את הצרכים והבעיות שלהם במוצר שלכם.
– אל תפחדו משינויים: לפעמים צריך לקבל החלטות נועזות. אם החברה שלכם גדלה, אל תהססו לשדרג את התשתית תוך כדי המשך הפעילות. כנראה שרבים יתנגדו, אבל כל עוד תעשו זאת נכון, זה ישתלם.
– דאטה היא המפתח: ריכוז כל המידע והדאטה במקום אחד מאפשר קבלת החלטות טובה יותר וזיהוי בעיות בזמן אמת. השקיעו בדאטה והשתמשו בה כמשאב מרכזי. מוצר ללא דאטה הוא מוצר עיוור.
– פשוט, פשוט, פשוט: מערכות מורכבות עשויות להכביד על הצוותים. בנו תשתית קלה לשימוש ובעלת יכולת התאמה אישית, כך שכל צוות יוכל לעבוד איתה בנוחות וביעילות. תתפלאו לגלות עד כמה זה יוריד את העומס מהצוות שמנהל את התשתית.
– כל הארגון שותף: העבודה המשותפת בין המחלקות תתרום ליישום פתרונות מדויקים ויעילים יותר.
הכותב הוא Director of Product Management בחברת אלמנטור