סוף למשפט המעבדים: קוואלקום יוצאת עם ידה על העליונה

בסוף השבוע האחרון קבע בית המשפט כי קוואלקום לא הפרה את ההסכם שלה עם ARM, אבל עדיין אי אפשר לסמן ניצחון סופי

עידן בן טובים, מערכת גיקטיים
23.12.24

מקור: קוואלקום

בדרך כלל, לקראת סוף השנה חברות הטכנולוגיה מורידות את הרגל מהגז ומשייטות אל עבר חופשת הכריסמס ותחילת השנה החדשה, אבל סוף שנת 2024 מסתמנת כתקופה אינטנסיבית למדי שבה יריבויות בעולם הטכנולוגיה מגיעות לשיאים ומתחים חדשים – וכזה הוא המקרה של ARM נגד קוואלקום, שמגיע לנקודת תפנית מעניינת בבית המשפט.

תקציר האירועים הקודמים

ב-2022 הגישה ARM תביעה נגד Qualcomm, אחת השותפות הגדולות ביותר שלה, בטענה שהיא הפרה את תנאי הרישיון של Nuvia, חברה שקוואלקום רכשה, הכוללת גם מספר טאלנטים שלקחו חלק בפיתוח שבבי A ו-M של אפל. נזכיר ש-ARM היא החברה שאחראית על תכנון הארכיטקטורה הבסיסית של השבבים (שמתחרה למשל ב-x86 של אינטל), וחברות שרוצות לתכנן שבבים משלהן דוגמת סמסונג, אפל או קוואלקום רוכשות ממנה רישיון לשימוש בארכיטקטורה הזו.

על פי ARM, כאשר קוואלקום רכשה את נוביה, היא קיבלה איתה בפועל גם את תנאי הרישיון של החברה, שהתירו לה שימוש לפיתוח שבבים לשרתים בלבד. עם זאת, לאחר הרכישה, כך טוענים ב-ARM, החברה העבירה את צוותי נוביה לעבודה על פיתוח שבבים למחשבים אישיים. את התוצאה קיבלו בחודש יוני האחרון, כאשר מיקרוסופט הציגה ביחד עם קוואלקום ושותפות נוספות את מחשבי Copilot+. רגע לפני שהמחשבים הראשונים הגיעו לשוק, ARM דרשה מקוואלקום להשמיד את כל המחשבים החדשים – מה שכמובן לא קרה.

בחודש אוקטובר דווח כי חברת ARM העלתה הילוך, והודיעה לקוואלקום כי היא מבטלת באופן חד צדדי את הסכם הרישוי בין השתיים, ונתנה לה התראה של 60 ימים לאחריהם קוואלקום לא תוכל לפתח יותר שבבים בהתבסס על הארכיטקטורה של ARM. מהלך שכזה מאיים בפועל על ליבת העסקים של קוואלקום, ואפילו על עולם האנדרואיד, כיוון שקוואלקום מפתחת את מעבדי Snapdragon על גבי הארכיטקטורה של ARM. כצפוי, השתיים הגיעו לבית המשפט הפדרלי בדלאוור, ובסוף השבוע האחרון, המשפט הגיע לנקודת תפנית. בבית המשפט נחשפו מסמכים פנימיים של ARM ששיערו בזמנו כי החברה הפסידה 50 מיליון דולר בהכנסות מרכישה Nuvia, ובשבוע האחרון, אחד ממייסדי Nuvia העיד שהסטארטאפ השתמש רק ב"אחוז אחד או פחות" של טכנולוגיות ARM במוצריו.


כל עדכוני ה-IT, תשתית וטכנולוגיה בערוץ הטלגרם של ITtime


ניצחון לקוואלקום, אבל לא ניצחון מוחלט

בסוף השבוע האחרון קבע בית המשפט כי קוואלקום לא הפרה את ההסכם שלה עם ARM. עם זאת, כדאי לשים לב שחבר המושבעים לא הגיע למסקנה חותכת בנוגע לשאלה האם Nuvia הפרה את החוזה שלה עם ARM, מה שאומר שבסופו של דבר, ARM תוכל לתבוע שוב אם תרצה. "אני לא חושבת שאף צד הגיע לניצחון מוחלט או יצליח להגיע לניצחון מוחלט אם המקרה הזה יגיע שוב לבית המשפט", אמרה השופטת בתיק, כך טוענים ברויטרס.

"חבר המושבים אישר את זכותה של קוואלקום לחדשנות, ואישר שכל מוצרי קוואלקום שנידונו במשפט הזה מוגנים על ידי החוזים של קוואלקום עם ARM. נמשיך לפתח מוצרים מובילים בביצועים וברמה העולמית שמיטיבים עם הצרכנים ברחבי העולם, ביחד עם מעבדי ה-Oryon מבוססי ARM המדהימים שלנו", אמרה היועצת המשפטית של קוואלקום בתגובה ל-The Verge. ב-ARM שיחררו הצהרה קצרה וטענו "אנו מאוכזבים מכך שחבר המושבעים לא הגיע להסכמה גורפת". כעת נותר לראות מה ARM תעשה בנוגע לדדליין שהיא נתנה לקוואלקום עם ביטול הסכם הרישוי בין השתיים. האם היא תסכים לוותר על אחת מהלקוחות הגדולות והחשובות שלה? האם נראה כאן התקפלות מרהיבה? או שכצפוי, נגיע לפשרה ונפתח את השנה החדשה עם הפסקת אש.

ברקע, חשוב לזכור שעל פי הדיווחים, ARM מפתחת במרץ רב מעבד SoC משלה לעולמות ה-PC, במה שמסמן חצייה שלה לאיזור מסוכן. מצד אחד, מעבד כזה יאפשר לה להציע ליצרניות ה-PC מעבד עם ביצועים מתקדמים, תאימות מלאה וגם יתרון בנגישות לטכנולוגיות הליבה של השבבים, אבל מצד שני, היא תדרוך כך על הבהונות של הלקוחות, דוגמת קוואלקום שמייצרות מעבדים כאלו בעצמה.

הכתבה פורסמה לראשונה בגיקטיים

משרות פתוחות

אולי פיספסת

Geektime INSIDER

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם