רשות המסים שמה על הכוונת את אופציות העובדים: האם זה ישפיע עליכם?

רשות המסים הודיעה על מערכת דיגיטלית חדשה שדרכה חברות ידווחו על הקצאת האופציות לעובדים. מה זה אומר לגביכם?

כתב אורח
17.12.24

תמונה: dreamstime

מאת שרון רצבי

אם התחלתם עבודה חדשה לאחרונה וקיבלתם אופציות, חשוב שתדעו שרשות המסים הודיעה על מערכת דיגיטלית חדשה לדיווח על הקצאת האופציות לעובדים. מעתה, חברות שיקצו לעובדיהן אופציות למניות ידווחו על כל התהליך ההקצאה – מתוכנית ההקצאה, דרך דיווח רבעוני ועד לדיווח על מימושן על ידי העובד. ברשות מאמינים שכך היא תצליח לקיים הליך ביקורת יעיל על התנאים להטבת המס במימוש אופציות ותקבל תמונה מלאה בנוגע להיקף האופציות המוקצות במשק הישראלי ועלותה הפיסקאלית של הטבת המס.

למה זה כל כך חשוב לרשות? סעיף 102 לפקודת מס הכנסה קובע כי עובד בחברה ישראלית זכאי לממש אופציות למניות בחברה ולשלם מס רווחי הון בשיעור של 25%, במקום מס שולי לפי גובה השכר שעשוי להגיע עד ל-50%. התנאים לקבלת ההטבה הזו הן שהאופציות הוענקו במסגרת תכנית הקצאה שאושרה על ידי רשות המסים וכי המניות הוחזקו בידי נאמן למשך שנתיים לפחות.

לדעת אם יש בעיה לפני המימוש

כיום חברות המקצות אופציות לעובדיהן מדווחות לרשות המסים על תכנית הקצאות בדיווח ידני, ולאחר מכן מדווחות על מימוש האופציות של כלל העובדים בחברה במרוכז. שיטה זו מקשה על רשות המסים לקיים ביקורת יעילה (ולרוב ביקורת מלאה לא מתבצעת) כדי לוודא שהתנאים להטבת המס התקיימו ושחישוב המס נעשה בצורה נכונה. בנוסף, היעדר ריכוז של המידע המלא במערכת דיגיטלית מקשה על רשות המסים לקבוע את העלות התקציבית של הטבת המס.

ובמילים אחרות, הרשות מחייבת הגשת תוכניות מס לתגמול הוני באמצעות טופס, ולא כפי שמדווח היום במסמך שאותו קשה לה לבקר. הטופס כולל רק נקודות מהותיות שחשובות לרגולטור; חובת ההגשה לא תחול על תוכניות שהוגשו בעבר, אלא רק על תוכניות חדשות או על תוכניות שמשתנות בהן אותן נקודות מהותיות. אז הנה צפירת הרגעה – זה לא אמור להשפיע על העובדים. ובכל זאת יש כמה שאלות בוערות שחשוב לענות עליהן.

1. האם המהלך החדש ישפיע על עובדים שקיבלו בעבר אופציות?
אם ישפיע, זה יהיה לטובה. התהליך אמור לשפר את הבקרה של מס הכנסה ולעלות על טעויות בטווח יחסית קצר ביחס להענקה (תוך 3 חודשים). זה אומר שאם היו טעויות בהענקה לעובדים, הם לא יגלו זאת רק במימוש האופציות או בזמן האקזיט, אלא ברשות יעלו על זה כבר לאחר מספר חודשים מהדיווח.

2. האם זה ישפיע על עובדים חדשים?
מדובר במהלך שהוא בעיקרו טכני. זה מקטין את הסיכון שיטעו באופן הענקת ההטבה לעובד. מדובר בהגדלת הוודאות בזכאות להטבת מס.

3.  איך זה משפיע על חברות?
הן יצטרכו לעבוד בצורה מסודרת יותר. כעת, משרדי עורכי דין ונאמנים יצטרכו להגיש תוכנית תגמול הוני בפורמט קבוע ופשוט יותר לבקרה. בנוסף, חברות שמעניקות תגמול הוני לעובדים יידרשו לדווח כל רבעון על החזקות האופציות של העובדים, וחברות תפעול של תגמול הוני יבנו ממשק אוטומטי מול מס הכנסה על מנת לתת מענה לדרישות הרגולציה. כמו כל רגולציה, היא תספק עבודה למשרדי עורכי דין ולנאמנים.

הכותב הוא סמנכ"ל ויועץ בכיר בחברת COMPVISION המתמחה בתגמול ושכר

משרות פתוחות

אולי פיספסת

קטגוריות

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם