האבולוציה של הדאטה סנטר: מה קורה באחד השווקים הכי צומחים בעולם?
הכניסה של AI משנה את מרכזי הנתונים כמעט בכל היבט - מתכנון ובנייה ועד לניהול ותחזוקה, אבל גם את כישורי העובדים. מה ישתנה בשוק שצפוי לצמוח ב-10 אחוזים בחמש השנים הבאות?
מאת אלי מטרה
שוק הדאטה סנטר העולמי מתפתח בקצב מסחרר. לפי חברת המחקר P&S Intelligence, הוא צפוי לצמוח בשיעור של כ-10% משווי של כ-302 מיליארד דולר השנה לכ-622 מיליארד דולר בשנת 2030, רק חמש שנים מהיום, ומחקרים נוספים מראים נתונים דומים.
תעשיית מרכזי הנתונים התפתחה משמעותית בשנים האחרונות, בעיקר בשל הצמיחה המהירה של השימוש בנתונים והדרישה לעיבוד נתונים מהיר ויעיל יותר. הצמיחה הזו צפויה להביא איתה כמה שינויים מהותיים בתחום בקרוב, כאלה שיעצבו מחדש את האופן שבו סאטה סנטרים בנויים, מופעלים ומאוישים. מה צפוי לקרות בתחום, ומה תהיה ההשפעה של AI על התעשייה? הנה כמה אתגרים ולצדם כמה הזדמנויות.
לא רק מבנה מבטון
דאטה סנטרים של 2024 הם הרבה יותר מסתם מבנים פיזיים. מדובר במתחמים מתוחכמים המשלבים מגוון מערכות וטכנולוגיות חכמות. יש בהם 3 מרכיבי מפתח:
– מערכות ניטור מתקדמות שמספקות נתונים בזמן אמת על ביצועים, צריכת אנרגיה ותנאים סביבתיים, ומאפשרות תחזוקה שוטפת ואופטימיזציה
– כלי אוטומציה ואלגוריתמים של בינה מלאכותית, שמשפרים את היעילות התפעולית, מייעלים את משימות הניהול ומציפים בעיות פוטנציאליות לפני שהן מתעוררות
– מערכות שמנטרות ומפקחות על מערכות החשמל, הקירור והקישוריות. מערכות אלו הן קריטיות לשמירה על רמות גבוהות של SLA ואמינות.
אבל אז הבינה המלאכותית (AI) ולמידת מכונה (ML) נכנסו לשימוש רווח ושינו באופן דרמטי את שוק מרכזי הנתונים כמעט בכל היבט – מתכנון ובנייה ועד לניהול ותחזוקה. אלה טכנולוגיות שדורשות כמויות עצומות של כוח חישוב ואחסון, מה שמוביל לצורך מוגבר בתשתית נתונים מתקדמת מרכזית, ושילובן בתעשיות שונות – משירותי בריאות ועד פיננסים – עוררו דרישות צריכת נתונים ועיבוד חסרות תקדים.
הסטנדרט החדש
כדי להתמודד עם העומסים האלה, דאטה סנטרים מסתגלים על ידי הגדלת הפעילות והשקעה בחומרה מתקדמת. מערכות מחשוב בעלות ביצועים גבוהים (HPC), מעבדים מיוחדים, כמו GPUs (יחידות עיבוד גרפיות) ופתרונות אחסון ניתנים להרחבה, הופכים לרכיבים סטנדרטיים בתכנון מרכזי הנתונים החדשים. מגמה זו מלווה את שוק הדאטה סנטרים העולמי, שצפוי להראות צמיחה מתמשכת ככל שיישומי בינה מלאכותית הופכים נפוצים יותר.
אבל הבינה המלאכותית משפיעה גם לטובה על הדאטה סנטרים. אחד השינויים המשמעותיים שהיא מביאה הוא תפעול חכם ויעיל יותר, עם תחזוקה חזויה, ייעול צריכת האנרגיה ושיפור הביצועים הכוללים. כבר השנה כלי בינה מלאכותית ייעלו את הקירור, צריכת החשמל והקצאת החומרה והוזילו את עלויות התפעול, ובשנה הקרובה מערכות תחזוקה חזויות יזהו כשלים פוטנציאליים לפני שהם מתרחשים ויפחיתו את זמני ההשבתה.
המגמה הזו מתיישבת עם תשומת הלב העולמית שמושך אליו נושא הקיימות. התעשייה מתעדפת אנרגיה מתחדשת ומתקנים יעילים אנרגטית, וב-2025 מרכזי הנתונים צפויים להיות מופעלים על ידי יותר מקורות טבעיים כמו שמש ורוח וכן מקורות מתחדשים אחרים. גם טכנולוגיות קירור מתפתחות, קירור נוזלי וקירור טבילה, שצורכות פחות אנרגיה בהשוואה לקירור אוויר, צוברים תאוצה כדי לנהל חום בצורה יעילה יותר בסביבות בצפיפות גבוהה.
זה לא הסוף – בשנים הבאות צפויים עוד שינויים מרכזיים שיהפכו לנורמה בעולם מרכזי הנתונים: מרכזי נתונים מודולריים ומחשוב קצה. בניגוד למרכזי הנתונים המונוליטיים שהיו נהוגים בשנים האחרונות, מרכזי נתונים מודולריים בנויים מיחידות קטנות יותר, מהונדסות מראש וניתנות לפריסה מהירה יותר ובגמישות רבה יותר. במקביל, מחשוב הקצה, שיהפוך לסטנדרט החדש, יקרב את משאבי המחשוב למשתמש הקצה, מה שיקטין את זמן ההשהיה וישפר את הביצועים של יישומים כמו רכבים אוטונומיים, אינטרנט של הדברים (IoT) וניתוח של נתונים בזמן אמת. זוהי בשורה של ממש, שכן המעבר הזה לעבר ביזור מנוגד למתקנים הגדולים והריכוזיים ששלטו בתעשייה רק לפני מספר שנים.
הרכב העובדים ישתנה
מרכזי הנתונים ותפעולם צפויים להשתנות, ותהיה לכך השפעה גם על הרכב העובדים. ככל שהאוטומציה וה-AI ישתלבו יותר בפעולות הליבה של מרכזי נתונים, מערכי הכישורים הנדרשים של עובדים אלה יתפתחו. אם בשנת 2018 למשל הדאטה סנטרים נוהלו בעיקר על ידי מומחי IT עם כישורי רשת, חומרה ותוכנה מסורתיים, כבר ב-2025 יהיה ביקוש הולך וגובר למומחי AI, למידת מכונה (ML) ואוטומציה. אנשי מקצוע אלה ינהלו מערכות מונעות בינה מלאכותית המטפלות בכל דבר – מהקצאת משאבים ועד תחזוקה חזויה. הם יצטרכו מומחיות במדעי הנתונים, ארכיטקטורת ענן ופיתוח אלגוריתמים, תחומים שהיו פחות רלוונטיים לשוק זה עד היום.
בנוסף, ככל שנפחי הנתונים גדלים והתקפות הסייבר משתכללות, גם אבטחת מידע הופכת לאתגר שנמצא בראש סדר העדיפויות של מנהלי מרכזי הנתונים. הצורך במומחי אבטחת סייבר במרכזים הללו ימשיך לגדול, אך המיומנויות ישתנו. אם בעבר הספיקו חומות אש והצפנה בסיסיות, אנשי מקצוע עתידיים יצטרכו להיות מיומנים בעבודה עם כלי בינה מלאכותית המזהים ומצמצמים איומים באופן אוטומטי בזמן אמת.
תפקיד חדש נוסף שיצטרף לצוות הוא אחראים על קיימות. לאור ההתמקדות ביעילות אנרגטית וקיימות, מרכזי נתונים עתידיים יעסיקו עובדים שיתמקדו בהפחתת טביעות הפחמן, ייעול צריכת האנרגיה והבטחת עמידה בתקנות סביבתיות. תפקיד זה כמעט שלא היה קיים בשנים האחרונות, אך הוא הופך להיות קריטי מכיוון שחברות שואפות לעמוד ביעדים הירוקים.
אין ספק שתעשיית מרכזי הנתונים בשנת 2025 תיראה שונה מאוד ממה שהייתה עד לפני כמה שנים. פעולות מודולריות, חיסכון באנרגיה, ניהול ואבטחה מונעים AI יהפכו לסטנדרט ככל שמרכזי הנתונים יתפתחו כדי לעמוד בדרישות ההולכות וגדלות של מחשוב קצה, יישומי בינה מלאכותית וקיימות, ועם כל אלה, גם כוח העבודה ישתנה, עם דגש גדול יותר על מיומנויות בינה מלאכותית, אוטומציה ואבטחת סייבר.
הכותב הוא מנהל העסקים הראשי (CCO) של חברת MedOne