מדיניות המכס האמריקאית החדשה תגרור עליית מחירים בתעשייה?
נשיא ארה"ב הודיע על שינוי מדיניות המכס המקומית והכניס את העולם לטלטלה. התעשייה הישראלית צריכה להיערך למחירים גבוהים למוצרי מחשוב כבר משבת

דונלד טראמפ. צילום: dreamstime
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הכריז הלילה על מדיניות מכסים חדשה שתיכנס לתוקפה כבר בשבת הקרובה. לפי המדיניות החדשה יוטל מכס בסיסי של 10% על כל הייבוא לארה"ב, ולאחר מכן גם "מכסים הדדיים" על מדינות רבות, בהן גם ישראל. ההחלטה תשפיע מן הסתם גם על שוק ה-IT הישראלי ובעיקר על מי שאחראי על רכש ציוד ותחזוקה.
כל עדכוני ה-IT, תשתית וטכנולוגיה בערוץ הטלגרם של ITtime
חלק גדול מהציוד שמשרת את התשתיות הטכנולוגיות בישראל – ממחשבים ניידים ושרתים ועד ציוד תקשורת, אחסון ורשת – מיוצר באסיה, נשלח לארה"ב ומשם ממשיך לישראל, בין אם ישירות או דרך הפצה גלובלית. עם כניסת המכסים לתוקף, מוצרים שמגיעים מטאיוואן, סין, דרום קוריאה, הודו ומלזיה יתייקרו משמעותית. גם ישראל עצמה נכללת ברשימת המדינות שיספגו מכסים, בשיעור של 17%.
ההתייקרות לא תיעצר בגבולות ארה"ב. ספקים אמריקאים יגלגלו את עלויות המכס על רוכשים בינלאומיים, מה שאומר שכבר מעכשיו אפשר לצפות לעליית מחירים גם כאן במדינתנו הקטנה. ציוד שתוכנן מראש להזמנה – בין אם מדובר בפרויקט תשתיתי רחב או בהזמנות של מחשבים ניידים ומסכים – עשוי להגיע עם תג מחיר שונה ממה שהוזמן. התוצאה צפויה להיות לחץ על התקציב, עיכובים באספקה ושיבוש בתכנון.
לפני כחודש, אור קורץ מחברת DOTS כתב ל-ITtime כי "מקבוק (MacBook) שעלה $1,599 רק בחודש שעבר, ככל הנראה יעלה $1,800 או יותר בחודש הבא. לא בגלל שדרוגים ועדכוני גרסה, אלא בשל עליות במחירי מל"מים והרכבה, שהן תוצר נלווה של מכסים. הנסיקה הזו לא תשפיע רק על מחשבים ניידים, אלא היא צפויה להיות מורגשת באופן רוחבי בסקטור ה-IT התאגידי, בשל ההשפעה שלה על מפעלים ורכיבי מידע כמו שרתים, מפסקים ועוד".
לא רק עלות – גם זמינות
מלבד העלות, המכסים יוצרים גם בעיה של זמינות. סביר שספקים ויצרנים ינסו לשנות את מסלול השילוח ולהימנע ממעברי סחורות דרך ארה"ב, וכך ייווצר עומס על חלופות לוגיסטיות. התוצאה: זמני אספקה מתארכים, הזמינות של דגמים תצטמצם וייתכן שיהיה צריך להתפשר על מפרט או תצורה.
גם חברות ישראליות שמייצרות או מרכיבות ציוד מקומי ושולחות אותו ללקוחות בארה"ב עלולות להיפגע. העלאת המחיר בצד האמריקאי תכרסם בתחרותיות של פתרונות כחול־לבן, במיוחד בשווקים רגישים למחיר. במקביל, סטארטאפים ישראליים שמבצעים שילובים בין ייצור מקומי להרכבה באסיה ומכירה בצפון אמריקה, יידרשו לחשב מחדש את מבנה העלויות שלהם.
השורה התחתונה ברורה: אנשי IT בישראל ירגישו את ההשפעה של שינוי מדיניות המכסים האמריקאית לא דרך כותרות בעיתונים, אלא דרך התקציב, הרכש והתפעול היומיומי. לא מדובר בהתייקרות טבעית או בתנודת שוק שגרתית, אלא בהשלכה ישירה של מגמה גיאו-פוליטית שמתורגמת למחירים חדשים, זמינות משתנה וחוסר ודאות לאורך כל שרשרת האספקה.