במשרד ההגנה תכננו את התקיפה נגד החות'ים בקבוצת Signal ובטעות גם צירפו אליה עיתונאי

סגן נשיא ארצות הברית, ג'יי.די ואנס ובכירים נוספים בממשל האמריקאי החליטו לתכנן את התקיפה בתוכנת המסרים, ולא שמו לב שצורף אליה אחד מהעיתונאים הבכירים בארצות הברית, שנחשף בזמן את אמת לתוכניות על המתקפה בתימן

עידן בן טובים, מערכת גיקטיים
25.3.25

תמונה: Signal

בלילה שבין 15 ל-16 במרץ השנה פתח הצבא האמריקאי בסדרת מתקפות אוויריות כנגד משטר הטרור של החות'ים בתימן. המתקפה פגעה במספר רב של יעדים אסטרטגיים בצנעא ובאל חודיידה, והצליחה להפתיע לא רק את החות'ים אלא גם את שאר העולם. אבל יש מישהו אחד שממש לא הופתעה כשהידיעות על המתקפה החלו לצוץ: ג'פרי גולדברג, עורך האתר The Atlantic, שקיבל ישר לידיו את תוכניות המתקפה על החות'ים משר ההגנה האמריקאי, כשעתיים לפני תחילתה. איך הוא עשה את זה? ובכן, הוא לא עשה כלום.

כשאתם מצורפים בטעות לקבוצה עם כל בכירי הממשל האמריקאי, ואף אחד לא שם לב

למי מאיתנו זה לא קרה: חבר או בן משפחה או קולגה שולח לכם הודעה בוואטסאפ, ורק אחרי כמה זמן הוא פתאום קולט שהוא מדבר עם הבנאדם הלא נכון. קורה, קרה, יקרה. אבל כשעיתונאי מצורף בטעות על ידי לא פחות מהיועץ לביטחון לאומי של ארצות הברית, ונחשף כך לתוכניות תקיפה סודיות – זה קצת פחות משעשע.

ג'פרי גולדברג הוא עורך האתר המשפיע, The Atlantic, והוא גם אמריקאי בעל אזרחות ישראלית שאף שירת בצה"ל לאחר לימודיו בקולג'. הלילה פרסם גולדברג באטלנטיק כיצד ב-11 במרץ הוא קיבל התראה מאפליקציית Signal, אפליקציית ההודעות המוצפנות החביבה על מי שפרטיות וחשאיות חשובות להם כמו עיתונאים למשל. ההתראה הזאת הייתה בקשה להתחברות ממשתמש בשם מייקל וולץ, היועץ לביטחון לאומי של נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ. לדבריו, הוא מיד חשד בניסיון הונאה כלשהו, בעיקר לאור השנאה היוקדת של ממשל טראמפ כלפיו. אבל הוא החליט לאשר את בקשת ההתחברות.

יומיים לאחר מכן, הוא קיבל התראה אחרת שמבשרת לו שמציעה לו להצטרף לקבוצת שיחת בסיגנל תחת השם "Houthi PC small group". בהמשך, משתמש בשם MAR, שהוא בעצם מזכיר המדינה, מרקו רוביו, הגיב בקבוצה, ולאחריו הוא הופתע לגלות שגם ג'יי די ואנס, סגן הנשיא, ולאחריו עוד ועוד בכירים בממשל האמריקאי, כולל בכיר ב-CIA וסטיב וויטקוף, השליח המיוחד של טראמפ למזרח התיכון – כולם מנהלים דיונים שלמים בקבוצה. גם בשלב הזה, גולדברג לא האמין כל כך למה שהוא רואה, ולדבריו, הוא ועמיתיו חשדו שמדובר בקבוצה שמנסה להפיל בפח עיתונאים ולהביך אותם: "היו לי ספקות גדולים בנוגע לאמיתות הקבוצה הזאת, בעיקר לאור העובדה שלא יכולתי להאמין שההנהגה הבטחונית-לאומית של ארצות הברית תשוחח ב-Signal על תוכניות מתקפה מיידיות", ובעיקר, כי מי יהיה מספיק מטומטם וחסר אחריות כדי להוסיף עיתונאי לקבוצה הזאת.


כל עדכוני ה-IT, תשתית וטכנולוגיה בערוץ הטלגרם של ITtime


בשלב מסוים המשתמש, שהתגלה בסוף כסגן הנשיא, כתב שהוא חושב שהמתקפה היא טעות, לאור העובדה שרק 3% מהמסחר בארצות הברית תלוי בתעלת סואץ, ועל כן, ישנו "סיכון אמיתי" שהציבור לא יבין למה המתקפה הזאת הכרחית, ומציע לדחות את המתקפה בחודש כדי לדברר את המסרים לציבור. לאחר מכן הבכירים בקבוצה דנו באפשרות למתקפה, כשרובם תמימי דעים כי היא צריכה לצאת לדרך, ולבסוף ואנס כותב: "אם אתם חושבים שצריך לעשות את זה, בואו נעשה את זה. אני פשוט שונא לעזור לאירופה שוב".

למרות כל ההתכתבויות הללו, שנראות לגיטימיות, גולדברג האמין שייתכן שמדובר בטקסט מג'ונרט על ידי AI, שמחקה בצורה מושלמת את חברי הקבוצה. אחרי הכל, הוא פשוט יושב בתוך הקבוצה הזאת ואף אחד מחבריה לא שם לב.

מתוך הדיון בקבוצה

באותו יום שבת גורלי, הכל כבר השתנה. לדבריו, בשעה 11:44 בבוקר, התקבלה הודעה בקבוצה שאותה הוא לא יכול לצטט לאור העובדה שהיא חושפת מידע סודי ורגיש על כוחות אמריקאים במזרח התיכון, אך מציין כי חלק מהמידע שנחשף שם כולל את המידע על מטרות התקיפה, הנשקים שיהיו בשימוש ואף סדר המתקפה, כאשר בשעה 13:45, צפוי הפיצוץ הראשון במסגרת המתקפה. גולדברג מספר כי הוא ישב ברכב שלו בחניית הסופרמרקט, וריענן את החיפוש שלו ל"תימן", כשבסביבות 13:55, החלו דיווחים על פיצוצים בצנעא. בקבוצה המשתמשים כתבו "עבודה מדהימה", "התחלה טובה", אימוג'ים של דגל אמריקה ואש. זמן מה לאחר המתקפה, הוא החליט להסיר את עצמו מהקבוצה, מתוך ידיעה שהדבר ישלח התראה לכל המשתמשים בה ויחשוף אותו. באופן די מדהים, הדבר לא הוביל לשום תגובה.

העיתונאי חושף את זהותו

גולדברג שלח מייל לוולץ ולמשתתפים נוספים בקבוצה ושאל אותם האם הקבוצה הייתה אמיתית, האם הוא צורף אליה בכוונת תחילה, ומדוע בכירים בממשל משתמשים בסיגנל בשביל לדון בענייני ביטחון לאומי קריטיים. דובר מטעם המועצה לביטחון לאומי הגיב למייל של גולדברג כשעתיים לאחר מכן, וטען כי הקבוצה נראית אמיתית: "אנחנו בודקים איך מספר לא רצוי נוסף לקבוצה… הדיון הוא דוגמה לאופן שבו בכירים בממשל שוקלים ומתאמים צעדים בצורה עמוקה ומלאת מחשבה".

בין היתר, גולדברג מציין כי וולץ הגדיר מנגנון מחיקה אוטומטי לחלק מהתגובות בקבוצה, מה שעשוי גם להפוך לעבירה פדרלית, לאור העובדה שדיונים שכאלו חייבים להיות רשומים לפרוטוקול, כאשר לכל הפחות, כל ההודעות אמורות לעבור לחשבון רשמי על מנת שישמרו לעתיד. הנושא חשוב בעיקר כי נשיא ארצות הברית, טראמפ, טען בזמנו, ובצדק, שהילארי קלינטון צריכה להיחקר על המיילים הממשלתיים שנמצאו במחשב הפרטי שבביתה.

"פ*קינג אידיוט"

האתר Politico כבר מדווח שהגילוי הוביל להשלכות על וולץ. לפי האתר, בכיר בממשל מסר לו כי הוא מעורב במספר דיונים שונים על העתיד של וולץ בעקבות הפרשה. "חצי מהם אומרים שהוא לא ישרוד את זה, או שהוא לא אמור לשרוד את זה", שני בכירים אחרים טענו כי וולץ צריך לפרוש מתפקידו בהקדם: "זה היה פזיז לא לבדוק מי היה בדיון. זה היה פזיז לנהל את הדיון הזה ב-Signal. אי אפשר לקבל יועץ פזיז לענייני ביטחון". מקורב אחר אמר בבוטות: "כולם בבית הלבן מסכימים על משהו אחד: מייק וולץ הוא פ*קינג אידיוט".

הכתבה פורסמה לראשונה בגיקטיים

משרות פתוחות

קטגוריות

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם