לאחר הודעת טראמפ: התעשייה הישראלית מגיבה

התעשייה הישראלית התעוררה למציאות חדשה בעקבות הודעת הנשיא האמריקאי והתגובות להעלאת המכסים החדשה לא איחרו להגיע

מערכת ITtime
14:30

טראמפ. תמונה: dreamstime

התעשייה הישראלית התעוררה הבוקר (חמישי) למציאות חדשה לאחר שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הכריז בלילה על העלאת מיסי ייבוא הסחורות לארה"ב, בהן 17 אחוז מס על ייבוא מישראל. התגובות להכרזת טראמפ מציפות בעיקר סימני שאלה ומעט מאוד תשובות ונראה כי הפתרון המרכזי של החברות הישראליות כרגע הוא קודם כל לקחת אוויר, ולנסות לעשות סדר בבלגן.

עו"ד קרין מאיר רובינשטין, צילום: מיכאל פרנקו

"החלטתו של טראמפ להטיל מכס על ישראל היא מהלך דרמטי שמייצר הרבה אי ודאות – גם בכלכלה הכללית וגם בתעשיית ההייטק בפרט," אמרה עו"ד קרין מאיר רובינשטין, מנכ"לית ונשיאת האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות (IATI), "אם אכן מדובר במכסים שיחולו רק על מוצרים פיזיים, ההשפעה הישירה על תחום התוכנה תהיה מוגבלת. אבל אם החלת המס תורחב גם לשירותים, ובמיוחד ל־SaaS, המשמעות עלולה להיות עמוקה יותר – פגיעה בגישה לשוק האמריקאי, הרתעת משקיעים וערעור על היתרון התחרותי של חברות ישראליות".

"אנחנו נמצאים עדיין בשלבים מוקדמים של הבנת המהלך, וממתינים לפרסום הכללים הסופיים שיגדירו את תחולתו בפועל," מדגישים באיגוד, "כבר כעת מתבצע תיאום עם מומחי מס בארץ ובארה״ב, והמדינה נדרשת לפעול באופן הדוק עם התעשייה כדי לוודא שהנוסח הסופי של המדיניות האמריקאית יפגע כמה שפחות בכושר התחרות של ההייטק הישראלי".

אלון בן צור, יו"ר איגוד ההייטק הישראלי בהתאחדות התעשיינים ומנכ"ל בינת תקשורת מחשבים, אמר כי "זהו צעד מדאיג שמעורר חשש עמוק בקרב חברות ההייטק הישראליות. מדובר בענף שמבוסס על שיתופי פעולה טכנולוגיים חוצי יבשות, והשוק האמריקאי מהווה יעד מרכזי לייצוא, להשקעות ולפעילות עסקית משותפת. המכסים עלולים להוביל לעלויות תפעול גבוהות יותר, פגיעה בכושר התחרות של החברות הישראליות והאטה בהשקעות משותפות, במיוחד בתחומים קריטיים כמו סייבר, תקשורת, תוכנה ורכיבים מתקדמים. צעדים כאלו עשויים לדחוף חברות לחשוב מחדש על מיקומי פעילות, על שיתופי פעולה קיימים ועל השקעות עתידיות".

"ההשלכות צפויות להיות רוחביות: פגיעה באטרקטיביות של ישראל כמרכז חדשנות, האטה בגיוס השקעות זרות והקמת חסמים לצמיחה הגלובלית של ההייטק הישראלי במציאות כלכלית ותחרותית מורכבת ממילא", סיכם בן צור את דבריו.

"כל משבר מביא הזדמנות"

נזכיר כי לפי המדיניות החדשה יוטל מכס בסיסי של 10% על כל הייבוא לארה"ב כבר בשבת הקרובה, ובשבוע הבא, ב-9 באפריל תיכנס לתוקף גם מדיניות "מכסים הדדיים", ישראל היא חלק ממנה.

תומר פרי, צילום: ניב קנטור

תומר פרי, מנכ"ל מנכ"ל אינוקום מקבוצת AMAN, חברה המתמחה בייצוג והפצה של פתרונות טכנולוגיים מתקדמים בתחומי אבטחת סייבר, תשתיות ותקשורת, ניתח גם הוא את הסיטואציה. "המהלך עשוי להעלות את מחיר המוצרים והפיתוחים שמגיעים מישראל. חברות אמריקאיות עשויות להעדיף מוצרים מתוצרת מקומית או ממדינות אחרות בהן המכסים נמוכים או לא קיימים, מה שעלול להקטין את חלקה של ישראל בשוק האמריקאי", אמר, "הדבר יכול להשפיע על הרווחיות של חברות ישראליות, במיוחד אלו שמסתמכות על שוק ארה"ב. אבל כמו בכל משבר, הוא תמיד מביא איתו גם הזדמנות, עכשיו יותר מתמיד צריך לתמרץ את חברות הסייבר וההייטק בישראל לחפש שווקים חדשים ותחומי צמיחה חדשים מעבר לארה"ב, כמו באירופה, אסיה או אוסטרליה. זה עשוי להוביל לגיוון במקורות ההכנסות של החברות".

"הוודאות אחרי פרסום התכנית, אמורה להוריד את הלהבות ולתת לשוק להתרגל למצב החדש", אמר תום קורן, מנכ"ל Exelera, ספקית תשתיות דיגיטליות, באופטימיות זהירה, "אפשר להניח שאירופה וסין יגיבו ויהפכו את המכסים למהלך הדדי. בסופו של יום מהזווית הישראלית, אני לא צופה פגיעה דרמטית או פגיעה ברווחיות של חברות יצואניות. ניתן להניח שחברות רבות כבר עשו הערכות כאלה ואחרות, ולכן אני לא צופה שינויים משמעותיים בקרב חברות שכבר פועלות בשוק האמריקאי".

"המדיניות החדשה של טראמפ עדיין נמצאת בשלבים ראשוניים ולא סופיים, וההשלכות המעשיות שלה כרגע אינן ברורות"," אומרת ענבל חורש, מנכ"לית Gifthead – חברת ייעוץ שמלווה תהליכים ארגוניים, גיוס טאלנטים והובלת צוותים בהייטק ובסטארטאפים. "נכון לעכשיו מדובר על מכסים שמיועדים רק למוצרים פיזיים, לא לשירותים, ולכן הפגיעה המיידית מורגשת בעיקר בקרב חברות שיש להן תלות בייבוא חומרה או פעילות יצרנית. במקומות כאלה אנחנו כבר רואים מעבר למצב של 'המתנה זהירה' – הקפאה זמנית של גיוסים לא קריטיים ובחינה מחודשת של תוכניות העבודה.

"לעומת זאת, רוב ההייטק הישראלי שמתבסס על תוכנה, SaaS וקניין רוחני לא מושפע בשלב זה, אבל ייתכנו השלכות עקיפות בהמשך – במיוחד בתחומים שיש בהם זיקה לחומרה", היא מוסיפה, "בטווח הארוך, חברות עלולות לשקול מחדש את פריסת הפעילות הגיאוגרפית שלהן, כולל מעבר לייצור בארה"ב או צמצום פעילות בישראל. זה לא רגע לדרמות, אלא זמן לבנות תרחישים ולהיערך בצורה שקולה – כמו שליווינו כבר לא מעט סייקלים קודמים בשוק".

תעשו חשיבה מחדש

ארז מנשה, מנכ"ל Crown, העוסקת בשיווק נוירומרקטינג, מתאר חשש בשטח: "אנחנו כחברת שיווק ניורומרקטינג שעובדת לצד חברות רבות בשוק באמריקאי רואים שההחלטה של טראמפ יצרה חשש לחברות רבות ומשפיעה על החלטת הלקוחות להמשך פעילות אסטרטגית. בין אם זה לפתח סניפים בארה״ב או לפנות רק ל-EMEA ולהתרחק מיבשת אמריקה.ההחלטה של טראמפ הולכת להשפיע גם על חברות שמעניקות שירותים, מחשש להחלטות לא צפיות ופגיעה בהשקעות עבור פריצה לשוק האמריקאי.

"אנחנו מעריכים שההחלטה של טראמפ תשפיע על שני הכיוונים, גם חברות בארה״ב יפגעו מכך כי לא ירצו לעשות איתם עסקים, בעולם של היום, יד לוחצת יד וכאשר אין תמיכה האיחוד האירופי ומדינות נוספות יקשו את שיתופי הפעולה מארה״ב. אני יכול כרגע רק להציע לחברות לעשות חשיבה מחדש על הפעילות השיווקית ליצור תכנון אסטרטגי ולבחון ערוצי שיווק מגוונים לפני שמשקיעים תקציבים על פריצה לשוק לא צפוי".

משרות פתוחות

קטגוריות

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם