ענקיות הטכנולוגיה מתכננות להשתמש בכורים גרעיניים כדי להפעיל את ה-AI שלכם

צריכת החשמל של חוות השרתים מזנקת בעקבות הפיתוחים בתחום ה-AI, וענקיות כמו מיקרוסופט, אמזון וגוגל מבינות שהן צריכות מקור אנרגיה ירוק חדש

אושרי אלקסלסי, מערכת גיקטיים
8.10.24

מקור: Unsplash

זה לא סוד שחוות השרתים של ענקיות הטכנולוגיה צורכות כמויות אדירות של אנרגיה – כמויות שגדלות עם הזינוק בשימוש ביישומי AI שונים. מעבר לעלויות הכספיות, המשמעות היא גם עומס על רשתות החשמל המקומיות וכמובן זיהום – מה שמציב בעיה עבור חברות שהציבו לעצמן יעדים שאפתניים של מעבר מלא לאנרגיה ירוקה עד 2030, ויש לא מעט כאלה. אז מה הן עושות?

בתקופה האחרונה החלו ענקיות הטכנולוגיה להתעניין בשימוש באנרגיה גרעינית. בארצות הברית כיום ישנם מספר כורים גרעיניים לייצור אנרגיה שהוקמו עוד בשנות ה-70 וה-80 של המאה הקודמת, וכמה מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם החלו לחתום על הסכמים מול חברות בתחום כדי לעבור – גם אם חלקית – לשימוש באנרגיה גרעינית.

כך למשל מיקרוסופט, שהודיעה לפני כשבועיים על חתימת הסכם עם מפעילת הכור הגרעיני ב-Three Mile Island שבמדינת פנסילבניה. במסגרת ההסכם מיקרוסופט תשתמש בכל החשמל שהכור ייצר החל מ-2028 לצורך הפעלת חוות השרתים שלה.

גם אמזון חשפה מוקדם יותר השנה כי שילמה 650 מיליון דולר על אספקה של חשמל שייוצר על ידי תחנת הכוח הגרעינית Susquehanna שבמדינת פנסילבניה. מדובר בתחנת כוח גרעינית הסמוכה לאחד מהדאטה-סנטרים של AWS כך שהחיבור אמור להיות פשוט יחסית.

גוגל שוקלת את צעדיה בתחום הגרעין והודיעה כי היא בוחנת שימוש באנרגיה גרעינית להפעלת חוות השרתים שלה. מנכ"ל גוגל, סונדאר פיצ'אי, אמר בריאיון שנערך בשבוע האחרון כי תחום ה-AI, כולל האימון של המודלים והשימוש בהם, הזניקו את פליטת גזי החממה של חוות השרתים של גוגל, ולכן היא בוחנת כניסה לתחומים חדשים של אנרגיה ירוקה, כמו כורים גרעיניים ואנרגיה סולארית. בניגוד למיקרוסופט ולאמזון, גוגל מתכננת שימוש בכורים גרעיניים חדשים יותר, שיהיו זמינים לשימוש רק במהלך העשור הבא (2030 ואילך).

צריכות יותר ויותר אנרגיה – חוות שרתים של מיקרוסופט | תמונה: מיקרוסופט

מדובר בכורים מודולריים קטנים משמעותית מאלו הקיימים כיום – בין רבע לעשירית מהגודל – והם צפויים להיות קלים בהרבה וזולים יותר להקמה. עם זאת, רק בשנה שעברה התקבל אישור ראשון לתכנון של כור מהסוג הזה כך שיש עוד כמה שנים עד שנראה אחד כזה פועל. מי שפעיל בתחום הוא אחד האנשים המוכרים יותר בעולם הטכנולוגיה, ביל גייטס, שהוא המייסד והיו"ר של חברה בשם TerraPower, שמפתחת כורים גרעיניים קטנים ומודולריים. רק בחודש שעבר אמר גייטס בריאיון כי הוא "מאמין גדול בכך שאנרגיה גרעינית תעזור בפתרון למשבר האקלים". ככלל, כורים נחשבים כמקור אמין לאנרגיה עבור דאטה-סנטרים משום שהם מייצרים חשמל בקצב יציב לאורך כל שעות היממה ולא תלויים בגורמים חיצוניים.

הממשל האמריקאי בונה על הגרעין

הממשל האמריקאי צופה כי ארה"ב תשלש את תפוקת האנרגיה המיוצרת על ידי תחנות כוח גרעיניות עד 2050. הזינוק ברכבים חשמליים על הכבישים, חוות שרתים – בין אם לשימוש כללי ובעיקר עבור AI – ועלייה בייצור יובילו לצורך משמעותי במקורות חשמל נוספים, כשהעדיפות היא כמובן למקורות "נקיים" כמו תחנות כוח גרעיניות.

הכתבה פורסמה לראשונה בגיקטיים

משרות פתוחות

אולי פיספסת

Geektime INSIDER

זה המקום להכיר את החברות, המשרדים וכל מי שעושה את ההייטק בישראל (ויש גם מלא משרות פתוחות!) #תוכן מקודם